"Aš savo žento iš biografijos neištrinsiu. Yra du sprendimai: galiu likti darbe arba išeiti", - sakė "Lietuvos geležinkelių" vadovas.

Jis teigė pasitarsiąs su susisiekimo ministru Petru Čėsna.

J. Biržiškis tikino, kad nei Lietuvos, nei Europos Sąjungos teisės aktai nenumato draudimo juridiniam asmeniui, kurio vadovas yra svainystės ar giminystės ryšiais susijęs su perkančios organizacijos vadovu, dalyvauti tokios perkančios organizacijos rengiamuose viešuosiuose pirkimuose.

Perkančiajai organizacijai esą taip pat nėra draudimo pripažinti tokio dalyvio pasiūlymą pripažinti nugalėtoju ir sudaryti su juo atitinkamą sutartį.

„Aš, kaip stambios įmonės vadovas, suprantu, kad esu už viską, kas vyksta įmonėje, atsakingas ir tos atsakomybės nesikratau. Tuo labiau, kad į tą reikalą įpintas mano žentas, tad prisiimu visą moralinę atsakomybę ir, matyt, kažkokius sprendimus dėl tolimesnės savo karjeros priimsiu“, - kalbėjo „Lietuvos geležinkelių“ vadovas.

Jis primygtinai pabrėžė, kad nedarė įtakos konkurso dėl geležinkelio linijų atstatymo ir modernizavimo darbų pirkimo rezultatams, kurio vienai iš penkių laimėjusių konsorciumo bendrovių vadovauja žentas.

Tuo tarpu prezidentas Valdas Adamkus atkreipė dėmesį, kad Lietuvai gresiantys nemalonumai dėl sustabdyto ES finansavimo AB „Lietuvos geležinkeliai“ projektams atskleidžia valstybės valdomos akcinės bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ išskirtinį statusą ir nepakankamą jos kontrolę.

„Europos Sąjungos pareigūnams kyla abejonių dėl privačių interesų dominavimo parenkant konkursų nugalėtojus geležinkelio remonto darbams, - pabrėžė Lietuvos vadovas. – Deja, Lietuvos atsakingos institucijos nepastebi, kai struktūrinių fondų lėšos skirstomos giminystės ryšiais susijusiems asmenims“, - sakė prezidentas V.Adamkus.

Valstybės vadovas pabrėžė, kad Viešųjų pirkimų tarnyba, kurios pagrindinė funkcija – prižiūrėti, kaip laikomasi įstatymo, nesugebėjo tinkamai kontroliuoti AB „Lietuvos geležinkeliai“ vykdytų konkursų.

Prezidento nuomone, nepakankamas teisinis reglamentavimas, atsakingų institucijų nesugebėjimas užkirsti kelią neskaidriems sprendimams kelia pavojų, jog Lietuva gali netekti ūkio pertvarkai labai reikalingų lėšų.

Prezidentas V. Adamkus paragino atsakingas institucijas atidžiai išanalizuoti susiklosčiusią situaciją ir atlikti teisės aktų, susijusių su valstybės turtą valdančių įmonių ir bendrovių veikla bei jų vadovų statusu, antikorupcinį vertinimą.

Valstybės vadovą nustebino Vyriausybės pozicija, kai daug dėmesio skiriama klausimui, kas skirstys ES lėšas, bet menkai domimasi, kaip jos panaudojamos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją