• Reikalauja specialios priežiūros

    Irane kilimas svarbesnis už baldus

    „Irane bet kuriuose namuose – nesvarbu, ar turtingųjų, ar nepasiturinčių žmonių – pamatytumėte rankų darbo kilimą. Pirmiau nei baldai kambaryje atsiranda kilimas. Jums, kiek pastebėjau, už kilimą svarbiau sofa. O pas mus gali namų neturėti, bet kilimas būtinai bus. Jūs miegate ant sofos, o mes galime ir ant kilimo“, - DELFI pasakojo S.O.Moosavis.

    Kilimų verslas Irane itin paplitęs, mat jais reikia aprūpinti ne tik 70 mln. žmonių, bet ir užsienio šalis – šios interjero detalės sudaro nemažą eksporto dalį.

    S.O.Moosavio tėvas jau du dešimtmečius sukasi kilimų versle, įvairiose Artimųjų Rytų šalyse turi septynias parduotuves ir vieną gamyklą, todėl jam nekilo abejonių, kuo reikėtų užsiimti Lietuvoje.

    Į mūsų šalį iranietis, pastaruoju metu gyvenęs Kuveite, atvyko atostogauti bičiulio, draugavusio su lietuve, kvietimu. Lietuva jam paliko itin gerą įspūdį, todėl netrukus grįžo čia studijuoti.

    Prieš porą mėnesių Vilniuje duris atvėrusi parduotuvė „Persija“ – kol kas vienintelė Lietuvoje vieta, kur galima įsigyti iš Irano vežamų rankų darbo kilimų. Prieš imdamiesi verslo S.O.Moosavis ir parduotuvę valdančios bendrovės „Viešnagė“ direktorius Martynas Kerutis atliko išsamų lietuvių skonio tyrimą – apklausė maždaug šimtą žmonių, kokio dizaino ir spalvų kilimai jiems patraukliausi.

    Paaiškėjo, kad iraniečių ir lietuvių skoniai gerokai skiriasi – pastariesiems patinka, anot S.O.Moosavio, europietiškesni kilimai, labiau būdingi Irano šiaurei.

    Parduotuvės savininkai DELFI pripažino, kad lietuviai kol kas labiau domisi egzotiška preke nei skuba ją pirkti. Verslininkai spėliojo, kad juos atbaido ne tik kaina – kilimai kainuoja nuo 800 litų, bet ir žinių apie rankų darbo persiškus kilimus trūkumas.

    S.O.Moosavio teigimu, Vakarų šalyse - Vokietijoje, Danijoje, Olandijoje – tokie kilimai yra itin populiarūs. Lietuvoje juos kol kas perka tik interjero dizaineriai ir pasiturintys žmonės.

    „Bet kuris specialistas jums pasakys, kad kokybiškiausi yra persiški rankų darbo kilimai. Kuopščiai pagamintas kilimas iš vilnos ir šilko niekuomet nenuvertės. Kilimą, kurį dabar įsigyjate už 5 tūkst. litų, po dviejų dešimtmečių galėsite parduoti bent už dvigubai didesnę kainą“, - tikino iranietis.

    Gamyba užtrunka ištisus mėnesius

    Kilimo istorija siekia seniausius žmonijos istorijos laikus. Manoma, kad kilimų rišimo meną išrado Centrinės Azijos klajokliai. Atšiaurių ir skurdžių gyvenimo sąlygų verčiami jie taip pagerino audeklus vilnos kuokštais ar plaušų pluoštais, kad jie tapo kur kas ilgaamžiškesni ir patogesni nei žvėrių kailiai. Prieš tūkstančius metų iš Centrinės Azijos stepių kilimai išplito į Rytus ir Vakarus, taip pat - į Šiaurės Afriką.

    Šios interjero detalės matyti jau 4 tūkst. metų senumo Egipto sienų piešiniuose. Seniausias išlikęs kilimas – 5-6 amžiuje prieš mūsų erą rištiniu būdu pagamintas vadinamasis Pazyrikas, 1945 metais rastas įšalęs Altajaus kalnuose, o dabar saugomas San Peterburgo „Ermitažo“ muziejuje.

    Įdomu tai, jog Lietuvoje ši interjero detalė yra išsaugojusi autentišką rytietišką pavadinimą, mat turkiškai ji vadinasi „kilim“. Irane šiuo žodžiu vadinamas tam tikras kilimų tipas.

    Kilimai gaminami ne vienu būdu – jie audžiami, mezgami, rišami, siuvami, siuvinėjami ir net klijuojami. Jie lyg meno kūriniai gimsta tiek gyvulininkyste užsiimančiose kaimo bendruomenėse (klajoklių šeimose perduodamos tradicijos iš kartos į kartą), tiek meistrų prižiūrimose miestų manufaktūrose. Svarbiausias vaidmuo gamybos procese tenka kilimo rašto piešėjui. Sakoma, kad dviejų vienodų kilimų neįmanoma pagaminti.

    Klasikiniais Rytuose laikomi lygieji kilimai, audžiami rankomis iš vilnos, medvilnės ar šilko vertikaliomis arba horizontaliomis staklėmis ant vilnonių ataudų. Jie gaminami itin sudėtingu būdu – ataudus iškaišant drobiniu pynimu arba siūlus apsukant apie dviejų metmenų.

    Seniausia pūkuotųjų kilimų rūšis yra rištiniai. Ant medvilninių arba vilnonių metmenų užrišami reikiamos spalvos pūko verpalų mazgai. Po kiekvienos mazgų eilės tiesiami du drobinio pynimo vilnoniai, šilkiniai arba medvilniniai ataudai. Kvadratiniame metre būna nuo 15 tūkst. iki 1 mln. mazgų, todėl gamybos našumas yra itin lėtas – per metus viena rišėja gali surišti 8-12 kvadratinių metrų kilimo.

    Kilimams gaminti dažniausiai naudojama rankomis verpta avies vilna - tąsi, tvirta ir turinti natūralų žvilgesį. Geriausia laikoma atšiauriose Irano aukštumose auginamų 1-2 metų amžiaus avių vilna. Ataudams ir metmenims taip pat naudojami kupranugarių bei ožkų plaukai, šilkas. Kai kuriose vietovėse gaminami itin vertingi šilkiniai kilimai, skirti tik kabinti ant sienų.

    Vilna, medvilnė ir šilkas dažomi tik natūraliai gaunamais dažais, pavyzdžiui, indigu, šafranu, ramunėlėmis, chna, krauju. Kiekviena spalva čia turi tam tikrą reikšmę. Kilimuose vyrauja įvairių atspalvių raudona, simbolizuojanti džiaugsmą, laimę ir turtą.

    Reikalauja specialios priežiūros

    Specialistų teigimu, reikia mokėti ne tik pasirinkti kilimą, tinkantį prie interjero ir šeimininko skonio, bet ir jį patiesti. Jei kambarys šviesus, kilimo plaukai turėtų būti nukreipti į langus, tamsiame kambaryje – atvirkščiai.

    Pasak „Persijos“ savininkų, kilimų priežiūra nesudėtinga – pakanka kartą per savaitę juos išsiurbti plaukų kryptimi. Specialistai rekomenduoja nekabinti kilimo ant skersinio ir nedaužyti dulkintuvu. Du-tris kartus per metus siūloma kilimą apversti ir nusiurbti jo „blogąją“ pusę. Tuo tarpu žiemą patariama kilimą „gerąja“ puse pakloti ant sniego ir nestipriai padaužyti, kad „atgytų“ jo spalvos.

    Ant kilimo negalima statyti gėlių vazonų, kitaip jo apatinis audinys gali sutrūnyti ir suskilinėti. Kilimą taip pat reikia saugoti nuo šunų ir kačių išmatų, kurios ne tik pūdo apatinį audinį, bet ir nepataisomai subjauroja spalvas. Netyčia apipylus kilimą vandeniu reikia jį nušluostyti.

    Kas dešimt metų siūloma kilimą išplauti profesionaliai, nes įsisenėjęs purvas jam taip pat kenkia. Norint mažą kilimą išplauti namuose, į vandenį patariama įberti pora šaukštų skalbimo miltelių ir įpilti šlakelį acto. Braukti reikia skersai kilimo plaukų kryptimi ir iš karto kilimą nusausinti. Kilimo negalima džiovinti tiesioginiuose saulės spinduliuose arba pakabinto.

  • Šaltinis
    Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
    www.DELFI.lt
    Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)