Nors ne kartą buvo rašyta, žmonės vis dar nežino, kas yra tas paukščių gripas, kaip jis plinta ir kaip reikia saugotis. Specialistai pastebėjo, jog būtent nežinia kelia nereikalingą paniką.

Kas yra paukščių gripas ir kaip jis plinta

1. Paukščių gripas yra gyvūnų (dažniausiai paukščių) užkrečiamoji liga, plintanti oro lašeliniu būdu ir per pašarus, ją sukelia didelė virusų grupė. Ši liga paplitusi visame pasaulyje. Manoma, kad visi paukščiai yra imlūs paukščių gripui. Paukščių gripo epidemijoms atsirasti didelę reikšmę turi tiesioginis ar netiesioginis naminių ir laukinių paukščių tarpusavio sąlytis.

2. Paukščiai užsikrečia paukščių gripu oro lašeliniu būdu ir per lesalus.

3. Paukščių gripas egzistuoja tarp paukščių, tačiau ypač retais atvejais gali sukelti ligas kiaulėms ir žmonėms. 2003-2005 metais užregistruota 117 žmonių susirgimų paukščių gripu, iš jų - 60 mirties atvejų. Žmonių susirgimus paukščių gripu sukėlė A/H5N1 padermės gripo virusas. Tikslus žmonių užsikrėtimo paukščių gripu mechanizmas nėra žinomas, tačiau didžiausi rizikos faktoriai - glaudus kontaktas su sergančiais ar nugaišusiais paukščiais arba glaudus kontaktas su žalia sirgusių ir nugaišusių paukščių paukštiena. Pasaulio Sveikatos Organizacija akcentuoja, kad žmogaus užsikrėtimas paukščių gripu nėra intensyvus.

4. Paukščių gripas neplinta tarp žmonių, t.y. nepersiduoda nuo žmogaus žmogui. Paukščių gripo grėsmės žmonėms esmė tai, kad, daugėjant paukščių gripo protrūkių tarp paukščių, didėja teorinė galimybė atsirasti gripo viruso mutacijoms ir gripo pandemijos grėsmei.

5. Paukščių gripo prevencija yra paremta veterinarine priežiūra ir kontrole – kontroliuoti paukštienos ir paukščių, neapdorotų plunksnų įvežimą iš paukščių gripo paveiktų šalių, saugoti paukščių fermas nuo praskrendančių paukščių. Uždraustas egzotinių paukščių įvežimas iš paukščių gripo paveiktų šalių. Kilus paukščių gripo įtarimui būtų taikomos apribojimo arba karantino priemonės paukštynuose. Standartinės paukščių gripo kontrolės priemonės – karantinas ir infekuotų paukščių pulkų sunaikinimas.

Pagrindinės paukščių gripo profilaktinės priemonės žmonėms: rekomendacijos keliautojams į paukščių gripo paveiktas šalis dėl elgesio prieš kelionę, kelionės metu ir grįžus iš kelionės (galima rasti žemiau).

6. Šiuo metu išskiriama:

- sezoninė vakcina nuo gripo.Tai trivalentė inaktyvuota gripo vakcina, kurios sudėtis atitinka labiausiai tikėtinas gripo padermes, sąlygosiančias gripo epidemiją šį sezoną. Nuo paukščių gripo A/H5N1 ši vakcina neapsaugo;

- paukščių gripo vakcina, kurios sudėtyje yra A/H5N1 antigenų. Šiuo metu ši vakcina yra baigiamojoje klinikinių tyrimų stadijoje;

- pandeminė gripo vakcina bus sukurta praėjus 6-8 mėnesiams nuo pandemijos pradžios pagal gripo pandemiją sukėlusio viruso antigeninę struktūrą.

7. Jei yra nors mažiausias įtarimas, kad paukščiai serga paukščių gripu, reikia nedelsiant kreiptis į teritorinę maisto ir veterinarijos tarnybą.

8. Asmens sveikatos priežiūros įstaigoms parengtos rekomendacijos dėl paukščių gripo išaiškinimo, kuriose numatytos priemonės ir veiksmai, kurie turi būti taikomi kilus įtarimui, kad asmuo gali sirgti paukščių gripu, užtikrinantys informacijos perdavimą ir infekcijos kontrolės priemones. Šios rekomendacijos parengtos Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centre, paskelbtos VVSPT interneto svetainėje bei išplatintos apskričių ir savivaldybių administracijoms.

10. Jei būtų įtariama, kad asmuo gali sirgti paukščių gripu, jis turėtų būti siunčiamas į įstaigas, teikiančias infekcinių ligų gydymo paslaugas: Respublikinę tuberkuliozės ir infekcinių ligų universitetinę ligoninę, Respublikinę vaikų universitetinę ligoninę, Kauno II klinikinę ligoninę, Klaipėdos ligoninę, Panevėžio ligoninę.

Kaip neužsikrėsti paukščių gripu

Šiuo metu nėra taikoma jokių oficialių apribojimų keliautojams, tačiau, atsižvelgiant į blogėjančią paukščių gripo rizikos žmonėms situaciją, Lietuvos gyventojams ir keliautojams rekomenduojama:

kelionės metu:

- vengti kontakto su gyvais (net ir sveikai atrodančiais), sergančiais ir/ar nugaišusiais paukščiais (vištomis, žąsimis, antimis, balandžiais, ypač laukiniais paukščiais);

- jeigu įmanoma, nesilankyti komercinėse ar namų ūkio paukščių fermose ir turguose, kur auginami, laikomi, parduodami gyvi paukščiai, paukštiena;

- neliesti paviršių, kurie gali būti užteršti paukščių išskyromis, išmatomis;

- nevalgyti patiekalų, kuriuose gali būti termiškai neapdorotos paukštienos;

- kruopščiai ir dažnai plauti rankas vandeniu ir muilu (net jeigu jos atrodo švariai), jeigu nėra tokios galimybės, visuomet su savimi turėti drėgnas dezinfekuojamąsias servetėles. Rankų plovimas pašalina infekciją ir tokiu būdu išvengiama užkrato perdavimo;

- susirgus kelionės metu, jeigu įmanoma, vengti kontakto su kitais žmonėmis (taip sumažinama užkrato plitimo rizika), čiaudint ar kosint - prisidengti burną nosinaite, kreiptis medicinos pagalbos.

Po kelionės ir/ar jei manote, kad turėjote kontaktą su sergančiu paukščių gripu paukščiu ar žmogumi:

- 10 dienų stebėkite savo sveikatą;

- jeigu susirgote per 10 dienų (karščiavimas, kosulys, dusulys), skubiai kreipkitės medicinos pagalbos. Kreipdamiesi pagalbos nurodykite: 1) kokius pastebėjote simptomus (pakilo temperatūra, skauda galvą, raumenis, atsirado kosulys); 2) į kokią šalį buvote išvykęs; 3) ar turėjote kontaktą su paukščiais ar su įtariamu sergant/sergančiu paukščių gripu asmeniu.