Jų nuomone, tikriausiai ligos platintojai yra importuojami naminiai paukščiai. "Metai artėja į pabaigą, ir milijonai laukinių paukščių perskrido žiemojimo vietas Azijoje, Afrikoje, Europoje ir Amerikoje, nesukeldami ten paukščių gripo H5Ni protrūkių", - sakoma "BirdLife International" pareiškime.

"Tai dar kartą patvirtina, kad laukiniai paukščiai neplatina šios ligos", - sakė daktaras Michaelas Randsas, organizacijos direktorius.

Nuo paukščių gripo keturiose Azijos šalyse nuo 2003 metų mirė 70 žmonių. Vietos valdžia, siekdama užkirsti kelią ligos plitimui, duoda nurodymą naikinti naminius paukščius jos išplitimo vietovėse.

Valdžia sako, kad mirtinai pavojingą virusą H5N1 gali atneši paukščiai keliauninkai iš Kinijos, Mongolijos, Vietnamo ir Rusijos, kuriose buvo užfiksuota ligos protrūkių.

Paukščių gripo židinių taip pat buvo aptikta Ukrainoje ir Rumunijoje. Tačiau "BirdLife" teigia, jog kol kas nerasta įrodymų, kad dėl to kalti paukščiai keliauninkai.

"Pavienių protrūkių Rytų Europoje buvo migracijos į pietus keliuose, bet tikriausiai jie kilo dėl kitų priežasčių, tokių kaip paukščių ar paukštienos importas. Nuomonė, kad kalti paukščiai keliauninkai, anaiptol neįrodyta", - sakė Mi.Randsas.

"Laukiniai paukščiai kartais kontaktuoja su naminiais ir žūsta - jie yra paukščių gripo H5N1aukos, o ne platintojai", - pridūrė jis.

"BirdLife" nuomone, draudimas vežti naminius paukščius ar paukštienos produktus iš užkrėstų regionų, kaip ir prekybos aukščiais apribojimas yra geriausi profilaktikos metodai.

"Paukščiai keliauninkai kaltinami paukščių gripo platinimu į Vakarus iš Azijos, bet šį rudenį jo plitimo į Rytus, kaip ir į Pietų Aziją ir Afriką atvejų kol kas nepastebėta , - pažymi "BirdLife".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją