Prancūzai ir egiptiečiai žinojo, kad atkuria faraono portretą, o amerikiečiams apie tai nebuvo pasakyta.

Baigus atkūrimo darbus, prieš 3300 metų miręs žmogus atrodė kaip putlių skruostų ir apvalaino smakro jaunuolis.

Visi trys portretai labai priminė kaukę, dengusią Tutanchamono mumijos veidą 1922 metais, kai jo palaikus surado Anglijos archeologas Howardas Carteris.

"Veido ir kaukolės forma nepaprastai panaši į garsųjį Tutanchamono portretą vaikystėje, kai jis buvo žinomas iš lotoso žiedo tekančios Saulės dievo vardu", - sako Zahi Hawassas, Egipto Aukščiausiosios senienų tarybos generalinis sekretorius.

Pagal nuotraukas, padarytas specialiais rentgeno skaitytuvais, Amerikos ekspertų grupė visiškai teisingai nustatė, kad kaukolė yra baltaodžio žmogaus, gyvenusio Šiaurės Afrikoje.

Egipto specialistai dirbo, remdamiesi nuotraukomis, kurios yra tokios tikslios, kad iš jų galima nustatyti net skirtingą minkštųjų audinių ir kaulų tankį.

"Trijų grupių darbo rezultatai (portretai) tapatūs arba labai panašūs veido formos, jo dydžio, akių formos bei vietos ir kaukolės proporcijų požiūriu, - sako Zahi Hawassas. - Skyrėsi tik nosies galiukas ir ausys".

Kaip praneša BBC, prancūzų ir amerikiečių portretuose nosis ir smakras panašūs, o egiptiečių šių veido detalių forma kiek skiriasi.

Šio tipo rentgeno skaitytuvai buvo pirmą kartą panaudoti tiriant Egipto mumiją. Nuotraukos buvo padarytos šių metų sausį.

Sprendžiant iš nuotraukų, jaunasis faraonas buvo liesoko kūno sudėjimo, bet kai mirė 1325 m. pr. Kr. - tada jam buvo 19 metų - jis buvo visiškai sveikas. Specialistų vertinimu, įtikimiausia jo mirties priežastis - komplikacijos po kojos lūžimo, o ne nužudymas, kaip buvo manoma daug metų.

Rentgenu mumija ištirta dar 1968 metais; tada kaukolėje buvo rasta kaulo nuolauža, todėl imta manyti, kad faraonas buvo nužudytas.

Apskritai apie 10 metų trukusį Tutanchamono valdymą žinoma nedaug. Jis į sostą įžengė mirus garsiajam faraonui Echnatonui, kuris nusigręžė nuo senųjų Egipto dievų ir mėgino įvesti vieno dievo kultą. Echnatono propaguotas monoteistinis tikėjimas garbino Saulės dievą Atoną.

Kai kurie istorikai mano, kad Tutanchamonas buvo nužudytas dėl to, kad mėgo sugrįžti į politeizmą.

Kiti mano, kad jį nužudė Eja, jo pagrindinis patarėjas, kuris po Tutanchamono mirties paveldėjo faraono titulą ir vedė jo našlę.

Tačiau Z.Hawassas įsitikinęs, kad Tutanchamonas nebuvo nužudytas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją