Šias medžiagas, tiksliau - dažus, arbatos gamyboje naudoti draudžia Europos Sąjungos reikalavimai.

Be to, laboratorinių tyrimų dėka išaiškinta, kad neva "sveikatos suteikiančioje" arbatoje yra didesnis nei leistina švino kiekis.

Dienraščio teigimu, balandžio viduryje į Panevežio higienistus kreipėsi verslininkas, kuriam kilo įtarimų dėl "Gokul" arbatos kokybės. Kavinės savininkas pasakojo, kad po to, kai klientai užsisako indiškos arbatos, nebeįmanoma išplauti puodelių - ant indų sienelių lieka įsigėrę dažai.

Ištyrus skundą, paaiškėjo, kad arbatoje, kuri Lietuvoje garsėja kaip turinti ypatingų gydančių savybių, aptikta neleistinų medžiagų.

"Šio produkto importuotojai - UAB "Briva" į šalį buvo įvežę apie 200 kilogramų "Gokul" arbatos. Specialistai surinko 190 kilogramų. Visa siunta bus saugiai sunaikinta, nes jos realizuoti negalima", - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius.

VMVT Rizikos vertinimo skyriaus duomenimis, balandžio mėnesį į Lietuvą buvo uždrausta įvežti dideles maisto produktų siuntas iš Kinijos, Prancūzijos, Indijos ir Irano.

Į pastarąją šalį lietuviai sugrąžino 9500 kilogramų razinų, kuriose aptikta pesticidų. VMVT nepraleido ir 3000 kilogramų kalakutienos iš Prancūzijos. Paukšiena buvo apkrėsta salmonele.

Be jau minėtos arbatos "Gokul", balandį specialistai pasienyje sulaikė apie 10 tūkst. kilogramų džiovintų braškių ir vyšnių, importuojamų iš Kinijos. Šiuose maisto produktuose jie rado sieros dioksinų.

"Tarnyba tikrina ne visą importuojamą maistą, griežtai kontroliuojami tik tie, kurie patenka į nesaugių produktų sąrašą. Didžiausi nesaugių produktų kiekiai į Lietuvą importuojami iš Kinijos, Irano, Egipto ir Turkijos", - sakė VMVT Rizikos vertinimo skyriaus specialistė Inga Šachin.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)