Parlamento balsavimas baigėsi nedideliu skirtumu: 33 parlamento nariai balsavo už tai, kad būtų pateikti kaltinimai, o 30 – prieš.

Parlamentas atsisakė pateikti kaltinimus buvusiai užsienio reikalų ministrei Ingibjorgai Solrun Gisladottirai, finansų reikalų ministrui Arniui Mathiesenui ir verslo ministrui Bjorgvinui Sigurdssonui.

Teismo bylos svarstymas reikštų, kad įvyktų pirmasis 1905 m. sukurtų specialių Landsdomuro rūmų, kurie teisia nusikaltimais apkaltintus vyriausybės ministrus, posėdis. Po to parlamentas paskirtų specialų kaltintoją, kuris pateiktų kaltinimus G. Harrde teisme.

G. Harrde buvo pirmasis politikas, netekęs valdžios dėl pasaulinės finansinės krizės, kai po masinių protestų žlugo jo koalicija.

2008 m. pabaigoje dėl per dešimtmetį trukusios užsienio plėtros susikaupusių milžiniškų įsiskolinimų žlugo trys pagrindiniai Islandijos bankai, šalies ekonomika ėmė griūti, o investuotojai trauktis iš šalies.

G. Haarde buvo Islandijos ministru pirmininku nuo 2006 m. iki 2009 m., kai šalies bankai atsidūrė paskutinėse agresyvios plėtros stadijose. Daugelis islandų kaltina G. Haarde nesugebėjus išvengti finansinio kracho.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją