Šie planai yra konkretesni už gana abstrakčius sausį JAV prezidento George'o W. Busho (Džordžo V. Bušo) pristatytus planus iki 2020 metų nusiųsti žmogų į Mėnulį, o iki 2030 metų - į Marsą.

"Mums atrodo, jog techniškai įmanoma 2020-2025 metais nusiųsti pilotuojamą kosminį laivą į Mėnulį, o tada tarp 2030 ir 2035 metų nusiųsti žmones į Marsą, - pareiškė dar jaunos ESA kosminės erdvės tyrimo programos "Aurora" projekto vadovas Franco Ongaro (Frankas Ongaras). - Mes turime sugrįžti į Mėnulį, prieš keliaudami į Marsą".

"Nebėra žmonių, vykdžiusių "Apolono" programą. Prieš pradėdami bėgti, turime pirma išmokti eiti", - kosmoso mokslininkų, akademikų ir pramonininkų auditorijai pareiškė F.Ongaro.

Jis paneigė kalbas apie tai, jog kilo atvira konkurencija tarp ESA ir JAV nacionalinės aeronautikos ir kosminės erdvės tyrimo agentūros (NASA), ir sakė, kad įgyvendindami ambicingą projektą amerikiečiai, europiečiai ir rusai, kurie taip pat svajoja apie Marsą, bendradarbiaus tarpusavyje.

ESA planuoja 2007 metais išbandyti kosminį aparatą, kuris pasižymės didesniu atsparumu ir galės pasinerti į atmosferą didesniu greičiu negu dabartiniai aparatai. Dar po dvejų metų numatoma į Marsą siųsti automatinį zondą, kuris Raudonojoje planetoje ieškos gyvybės pėdsakų, o 2014 metais surengti kitą misiją, kuri į Žemę pargabentų Marso grunto pavyzdžių.

Išsiaiškinusi, ar Marse yra gyvybės, bei išbandžiusi naują nusileidimo, pakilimo ir sugrįžimo į Žemę technologiją, ESA ketina per ateinantį dešimtmetį nusiųsti astronautus į Mėnulį išbandyti naujų gyvybės palaikymo sistemų.

Kosminės agentūros specialistai tuo pat metu aiškinsis fiziologinius ir psichologinius ilgos kosminės kelionės - kelionė į Marsą ir atgal truktų beveik ketverius metus - aspektus.

Apie 2026 metus, jeigu viskas vyks sklandžiai, žmonių skrydžiui į Marsą bus beveik pasiruošta - beliks nusiųsti automatinę stotį, kuri imituos astronautų kelionę ir išbandys visas technologines naujoves, ir 2030 metais nusiųsti į Marsą krovininę raketą, kuri atgabentų įvairių atsargų būsimiems Marso "užkariautojams". Tada, apie 2033 metus, ESA būtų pasirengusi į Marso pusę paleisti kosminį aparatą su žmonėmis.

"Tai yra grafikas, planas, o planai keičiasi. Bet tai - labiausiai jaudinantis kosminis nuotykis", - komentavo F. Ongaro.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją