Nustebo gavęs pranešimą

Alytaus rajone Likiškėlių kaime nuosavą namą turintis Vygaudas Ivanauskas, visąlaik laiku susimokėdavęs už šiukšlių išvežimą „Dzūtrai”, nustebo gavęs pranešimą iš Vilniaus skolų išieškojimo įmonės „Lindorff”.

Prašoma susimokėti iki nurodytos datos. Nesusimokėjus bus svarstomi tolesni galimi skolos išieškojimo veiksmai, kuriuos tęsiant skola didės dėl išieškotojų patiriamų išlaidų ir delspinigių.

Kaip matyti iš „Lindorff” pateikto pranešimo V.Ivanauskui, jis už atliekų išvežimą „Dzūtrai” skolingas 25 litus, 20 centų susidarė delspinigių, o išieškojimo išlaidos siekia 24 litus 20 centų. Tad iš viso iki nurodytos datos reikalaujama sumokėti 49 litus 40 centų.

Pirmiausia vyriškis nuėjo aiškintis į „Dzūtros” Alytaus regiono padalinį. Čia išgirdo, kad skolingas už pernykštės vasaros tris mėnesius. „Bandžiau įrodinėti, kad negavau sąskaitos, todėl ir nesumokėjau. O aš jos tikrai negavau. Parodžiau visas gautas ir apmokėtas sąskaitas. Tada man pasakė, kad gal paštas neatnešė. Jie jokios atsakomybės neprisiima. Gal reikėjo žmogų pirmiau perspėti dėl skolos, o paskui kreiptis į skolų išieškojimo įmonę. Dabar turėsiu sumokėti beveik dvigubai, nors jokios kaltės nejaučiu ir iki pranešimo gavimo nesijaučiau skolingas. Kiek reikės sumokėti turintiems didesnes skolas, apie kurias jie gal taip pat nežinojo?” - mintimis dalijosi „Alytaus naujienų” redakcijoje lankydamasis V.Ivanauskas.

Jis sakė su „Lindorff” tikrai atsiskaitys, bet, vyro nuomone, tai akivaizdus pavyzdys, kaip be perspėjimo skolų išieškojimas atiduodamas tuo užsiimančioms įmonėms, ir iš žmonių nuplėšiama dvigubai.

Pigiau samdyti skolų išieškotojus

Vokiečių kapitalo bendrovė „Dzūtra” atliekų surinkimą ir tvarkymą vykdo Alytaus mieste ir rajone, Birštono savivaldybėje, Kauno ir Kaišiadorių rajonuose.

Alytaus mieste nuo pernykštės liepos, rajone - nuo praėjusio rudens už atliekų surinkimą atsiskaitoma Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrui nuo turimų plotų, o surinktos lėšos patenka į savivaldybių biudžetus. Iki šios rinkliavos įvedimo, pavyzdžiui, Alytaus rajono gyventojai dėl atliekų išvežimo buvo sudarę savanoriškas sutartis tiesiogiai su „Dzūtra”. Su šia bendrove sutartį turėjo ir V.Ivanauskas. Per visus „Dzūtros” aptarnaujamus rajonus susidarė daugiau kaip 5 tūkst. 500 skolininkų, kurių skolos atliekų surinkėjams pasiekė per 500 tūkst. litų.

Kaip sakė „Dzūtros” Alytaus regiono vadovas Algimantas Dirsė, bendrovės akcininkai nusprendė, kad pigiau atsieis pasisamdyti skolų išieškojimo firmas, nei patiems „Dzūtros” darbuotojams siuntinėti pranešimus apie skolas. Kita tokio sprendimo priežastis - į pačių atliekų surinkėjų raginimus atsiskaityti gal būtų nereaguojama, visiškai kitaip priimami skolų išieškotojų pranešimai apie skolas ir gresiančias dideles išieškojimo išlaidas.

„Dzūtra” įsiskolinimams išsireikalauti pasisamdė dvi tuo besiverčiančias Vilniaus įmones - „Lindorff” ir „Sergel”.