„Lietuvos dujos“ skaičiuoja, kad dujas tik maisto gaminimui naudojantys gyventojai per mėnesį išleis maždaug 1,8 Lt daugiau, o jomis besišildantys namus ir vandenį – apie 45 Lt daugiau.

Iki 500 m³ dujų per metus sunaudojantiems buitiniams vartotojams, šį kurą naudojantiems maistui gaminti, dujos brangsta 28 ct/ m³ arba maždaug 15 proc. iki 2,15 ct/ m³. Šiuo metu jie moka 1,87 Lt/ m³. Ši grupė per mėnesį vidutiniškai sunaudoja apie 7 m³, taigi jei siūlymui būtų pritarta, jų sąskaitos per mėnesį išaugtų ne daugiau 2 Lt.

Visoms kitoms buitinių vartotojų grupėms dujos brangs apie 20 proc.

Didžiausiai buitinių vartotojų grupei, per metus sunaudojančiai 500-20 tūkst. m³ dujos nuo liepos kainuos 1,56 Lt/ m³ mokestį, šiuo metu jie moka 1,29 Lt/ m³. Šie vartotojai dujomis gamina maistą, šildo vandenį ir namus.

Per 20 tūkst. m³ dujų per metus suvartojantys gyventojai, kurių Lietuvoje gali būti kelios dešimtys, nuo liepos mokės 1,56 Lt/ m³, šiuo metu jie moka 1,28 Lt/ m³.

Pastoviosios mokesčio dalies nė vienai buitinių vartotojų grupei didinti neketinama. Mažiausiai suvartojantiems ji liks 2 Lt, o kitiems – 14,05 Lt per mėnesį.

Visos kainos nurodomos su pridėtinės vertės mokesčiu.

VKEKK posėdžio pažymoje rašoma, kad 2010 m. vidutinė dujų importo kaina bus 962,75 Lt už tūkstantį kubinių metrų arba 29,5 proc. daugiau nei buvo įskaičiuota nustatant dujų kainą buitiniams vartotojams.

Nedidinti negalėjo

„Nedidinti negalėjome, nes pagal ateities sandorius aiškiai matome, kokia bus gamtinių dujų kaina ir euro kitimas dolerio atžvilgiu“, – po komisijos posėdžio sakė jos pirmininkė Diana Korsakaitė.

Jos teigimu, specialistų prognozės rodo, kad ateityje dujų kainos turėtų stabilizuotis arba drastiškai nešokti į viršų.

„Tačiau ši tikimybė yra pagrįsta prielaidomis, kad nebus kažkokių kataklizmų pasaulinėje energetikos rinkoje. Jeigu išsispręstų euro zonos problemos, mes turėtume teigiamą efektą, jeigu problemos gilės, tai efektas, žinoma, bus neigiamas“, – kalbėjo D. Korsakaitė.

„Šis klausimas yra visiškai techninis, jis yra nulemtas Gamtinių dujų įstatymo reikalavimo, kuris sako, kad gamtinių dujų kainos vartotojams perskaičiuojamos dukart per metus. Šis pokytis yra sąlygotas išorinių veiksnių, kurie nepriklauso nuo mūsų kompanijos, tai yra naftos produktų kainos kilimas, euro kurso dolerio atžvilgiu smukimas ir mokesčiai“, – po komisijos posėdžio žurnalistams sakė „Lietuvos dujų“ Strateginio vystymo skyriaus viršininkas Saulius Bilys.

Jo teigimu, pusę iš maždaug 28 ct kainos didėjimo nulėmė naftos kainos kilimas, ketvirtadalį – euro kurso smukimas, o likęs ketvirtadalis – pridėtinės vertės mokestis.

„Iš šio kainos pakėlimo mes neuždirbsime nė kiek. Į tarifą įskaičiuotos gamtinių dujų kainos nuo metų pradžios yra mažesnė už faktinę dujų importo kainą, kurią mes mokėjome“, – tvirtino S. Bilys.

Bendrovės atstovai nesiima prognozuoti, kokios dujų kainos bus vėliau.

„Mes jau dabar bijome garsiai prognozuoti, todėl kad patirtis rodo, jog mūsų prognozė yra pateikiama kaip išankstinis politizavimas ir spaudimas rinkai“, – posėdyje sakė „Lietuvos dujų“ generalinis direktorius Viktoras Valentukevičius.

Pateiktais duomenimis, pirmąjį šių metų pusmetį „Lietuvos dujos“ iš buitinių vartotojų kainų surinks 9,39 mln. Lt mažiau nei sumokėjo už jiems patiektas dujas. Šį nuostolį būtų galima įskaičiuoti į kito pusmečio kainą, tačiau bendrovė paprašė kompensavimą įtraukti vėliau. Tai kubinį metrą dujų pabrangintų dar 1 ct.

Dujų kaina gyventojams nustatoma dukart per metus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją