„A. Kubilius buvo beveik paskutinis žmogus Lietuvoje, kurį aš įtikinau, kad reikia tą „Leo LT“ naikinti. Nes jis buvo prie ištakų, iš vienos pusės, iš kitos – galvojo, kad galima sutvarkyti bendrovės įvaizdį paskiriant kažkokį patikimą žmogų. Aš jam sakiau: „Tu nors Justiną Marcinkevičių pastatyk į vadus, tai nieko nebepakeis, tai praloštas žaidimas“. Po gero pusmečio jis sutiko, kad kito kelio nėra“, - diskusijoje apie konservatizmo ateitį Lietuvoje pasakojo ekonomistas R. Kuodis.

Jis sureagavo į ankstesnį premjero A. Kubiliaus patarėjo Virgio Valentinavičiaus teiginį, kad dabartinė Vyriausybė yra konservatoriška dėl to, kad padarė tris esminius darbus, iš kurių vienas buvo elektros energijos rinkos liberalizavimas.

Raimondas Kuodis
Ekonomistas sako manąs, jog Lietuvoje ideologijos yra veikiau opiumas liaudžiai ir savo turiniu nieko nereiškia. Pasak R. Kuodžio, kitaip nebūtų galima paaiškinti fakto, kad tuo laiku, kai Vyriausybei vadovavo konservatorius Gediminas Vagnorius, perskirstymas per biudžetą buvo didžiausias, nors dešiniesiems tai neturėtų būti būdinga, o valdant socialdemokratams – mažiausias.

Jo teigimu, Lietuvoje vienu metu buvo keturios partijos, kurių pavadinime buvo vartojamas žodis „liberalai“, bet jų visų niekas nesiejo. Lygiai taip pat, anot R. Kuodžio, ideologijas diskredituoja perbėgėliai tarp partijų.

„Realiai aš manau, kad vyraujanti ideologija Lietuvoje yra oportunizmas. Tiesiog tiesiai šviesiai. Oportunizmas. Tai ir partijas galime vadinti oportunistas A, oportunistas B arba oportunistas „Raudona rožė“. Faktų, tai patvirtinančių, yra žymiai daugiau, nei priešingai“, - kalbėjo R. Kuodis.

Pasak jo, XIX a. pabaigos ar XX a. pradžios ideologijos nieko nesako apie modernius visuomenių iššūkius, tokius kaip klimato kaita ar visuomenės senėjimas, todėl iš esmės mažai jaudina eilinį žmogų.

Kad ideologijos savo esme prarado aktualumą diskusijoje pabrėžė ir buvęs ambasadorius Gruzijoje, straipsnių apie konservatizmą autorius Mečys Laurinkus. Pasak jo, savo esme daugelis sprendimų nėra priklausomi nuo ideologijų ir idėjų sistemų bei yra diktuojami susiklėsčiusių aplinkybių.

Tuo tarpu Seimo narys, konservatorius Mantas Adomėnas teigė, kad sprendimų priėmimo procesas savo esme yra priklausomas nuo ideologijų ir idėjų, nes sprendimus iš ekspertų padiktuotų siūlymų remdamiesi savo vertybėmis renkasi politikai – jie interpretuoja esamą situaciją, derina įvairius interesus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją