Klaipėdos rajone gyvenanti pensininkė, negalią turinti Stasė Vaičiulienė
pernai prie kapinių prieš Vėlines pardavinėjo pačios išaugintas gėles. Kelias dienas galiojantis verslo liudijimas moteriai buvo parduotas už sumažintą kainą – mažiau nei 10 litų.

„Per kelias dienas uždirbau apie 200 litų, tačiau dabar paaiškėjo, kad už sveikatos draudimą turėsiu sumokėti 144 litus, nes dirbau porą dienų spalio pabaigoje ir dar tiek pat – lapkričio pradžioje. Pagal mūsų įstatymus – du mėnesius“, – stebėjosi S.Vaičiulienė.

Vilnietė Žydronė Lukšytė pernai Lietuvoje negyveno pusę metų – iki liepos pradžios ji su draugu daugiau nei metus keliavo po Pietų Ameriką.
Tačiau pamačiusi savo 2009 m. pajamų deklaraciją moteris sužinojo, kad už tą laiką, kai nebuvo Lietuvoje ir neturėjo net teorinės galimybės pasinaudoti gydymo paslaugomis, vis tiek turėjo mokėti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokestį. Skola valstybei – 432 litai.

Viešėdama Pietų Amerikoje moteris parašė kelis straipsnius vienam žurnalui. Iš gauto autoriaus atlyginimo buvo atskaičiuojamas sveikatos draudimo mokestis. Tačiau dėl to Ž.Lukšytės skola valstybei nesumažėjo nė litu.

Kaip DELFI atsiųstame laiške teigė Valstybinės ligonių kasos atstovas spaudai Kazys Žilėnas, jei Lietuvos gyventojas išvyksta dirbti į kitą ES šalį, jis privalo deklaruoti išvykimą ne migracijos tarnyboje, bet gyvenamosios vietos savivaldybėje.

„Jei dėl kažkokių priežasčių nedeklaravo, galima pateikti Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos Finansų ministerijos teritoriniam skyriui, kuris prašo sumokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas už 2009 metus, savo gyvenamosios šalies ligonių kasų raštą, patvirtinantį, kad sveikatos draudimo įmokos mokamos toje šalyje”, - teigiama K. Žilėno komentare.

Be to, nedeklaravus išvykimo Lietuvoje, kreipiamasi į Lietuvos ambasadą šalyje, kurioje gyvenama, ir pateikiama išvykimo deklaracija. Tokiu būdu kitais metais bus išvengta nepagrįstų prašymų mokėti įmokas Lietuvoje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją