„Darbo kodekso pataisa yra labai paprasta, bet labai reikalinga. Tik dvi dienas metuose – pirmąją Kalėdų ir pirmąją Velykų dieną – siūlau drausti dirbti mažmeninės prekybos įmonėms“, – pristatydamas siūlymą parlamentarams sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Saulius Stoma.

Jo teigimu, Vakarų Europos šalyse taikomi kur kas griežtesni apribojimai nei siūlomi įgyvendinti Lietuvoje.

„Aš neradau nė vienos Vakarų valstybių, kurioje nebūtų mažmeninės prekybos apribojimų. Daugelyje šalių, į kurias mes norėtume orientuotis, pavyzdžiui, Vokietijoje ar Prancūzijoje parduotuvės nedirba kiekvieną sekmadienį nekalbant apie šventes. Ten taip ir formuluojama, kad tai yra krikščioniška tradicija ir sekmadieniais sudaromos sąlygos žmonėms pajusti šventę. Pas mus kai tik pakvimpa pinigai, tampame laukiniais libertarais, į visas vertybes mums nusispjauti“, – tvirtino jis.

Pritarti kolegos siūlymams ragino Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Rimantas Jonas Dagys.

„Tai yra ne tik Darbo kodekso, bet ir vertybinis klausimas. Jeigu tai yra šventė mums visiems, tai vartotojas galbūt ras būdų produktais apsirūpinti iš anksto“, – sakė jis.

Tuo tarpu „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narys Andrius Mazuronis tvirtino, kad tokios pataisos sumažins galimybę žmonėms užsidirbti, nes už darbą per šventes mokama dvigubai.

„Aš noriu priminti, kad šiuo metu Lietuvoje yra daugiau nei 300 tūkst. bedarbių. Aš manau, kad šiomis pataisomis žmonėms yra apsunkinama galimybė dirbti ir užsidirbti“, – kalbėjo jis.

Panašūs siūlymai Seime buvo svarstyti ne kartą, tačiau iki šiol pritarimo nesulaukė.

DELFI primena, kad 2007 m. keletą metų pirmąją Kalėdų ir Naujųjų metų dieną savo iniciatyva nedirbo visi pagrindiniai prekybos centrai, tačiau vėliau šios idėjos atsisakė.

Per paskutines Kalėdas ir Naujųjų metų sutikimą kai kurios prekybos tinklų parduotuvės nedirbo, kai kurios dirbo trumpiau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją