„Lietuvoje sugalvotas naujas atrakcionas jaunimui,- rašo „Izvestija“ korespondentas Ivanas Antonovas.- Tam, kad europiečiai studentai susipažintų su Stalino lagerių „realijomis“, jie vienai dienai paverčiami gulago kaliniais. Ši „pramoga“ nieko nekainuoja. Kiekvieną dieną 30-40 studentų iš Europos keletui valandų tampa lagerio kaliniais. Renginys pradedamas apžvalgine ekskursija KGB muziejuje Vilniuje. Po to jaunuoliai aprengiami kalinių uniformomis ir vežami į apleistą bunkerį. Vaikinai ir merginos penkias-šešias valandas dirba šaltyje, akylai stebimi „prižiūrėtojų“ su NKVD uniformomis. Veiksmas vyksta tol, kol jaunuoliams pranešama apie Stalino mirtį ir paskelbiama amnestija.

„Baltijos (šalių) valdžia ėmėsi ideologiškai apdoroti Europos studentus,- sako fondo „Istorinė atmintis“ direktorius Aleksandas Diukovas. – Tam tinka visi metodai, taip pat ir atvira falsifikacija. Pavyzdžiui, šio vaidybinio žaidimo internetiniame puslapyje teigiama, kad gulage buvo įkalinta apie 30 milijonų žmonių. Tuo tarpu nuo 1930-ųjų metų iki pat Stalino mirties kolonijose tebuvo apie šešis su puse milijono žmonių, o lageriuose – dar apie du su puse milijono piliečių”, - pasakoja Diukovas. Tai, savaime suprantama, baisūs skaičiai. Bet tikslūs.

„Aktoriai, vaidinantys NKVD pareigūnus, tyčiojasi iš kaliniais aprengtų studentų, kalbėdami tik rusiškai. Taigi mes stebime atvirą neapykantos Rusijai ir rusams kurstymą. Juk užsieniečiai nežino, kad saugumo organuose Lietuvoje dirbo nemažai lietuvių, kurie tarpusavyje bendraudavo gimtąja kalba“,- tęsia istorikas.

Projektas baigsis 2010-ųjų metų kovo 11-ąją – Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 20-ųjų metinių dieną. Finalinis taškas – diskusija, kurioje pasisakys gulage „atsėdėję“ studentai. Tiesa, kaip įsitikinęs A.Diukovas, pirmieji rezultatai jau aiškūs: „Dėmesio vertas lietuvių merginos atsiliepimas, paskelbtas internetiniame puslapyje: „Didelį įspūdį man padarė rusų kalba – rusiškai visos komandos skamba žymiai baisiau.“

Projekto prodiuserės Rūtos Vanagaitės rusų dienraščio publikacija nenustebino: “Pirmasis, iki šiol tebevykstantis projektas sovietiniame bunkeryje – „1984. Išgyvenimo drama“ buvo pristatytas Rusijos televizijos Pirmajame kanale kaip istorijos falsifikavimo pavyzdys. Televizijos reportaže Lietuvos rusų mokyklos moksleiviai pasakojo nebūtus dalykus: esą aktoriai bunkeryje juos spardę ir smaugę.”

Rūta Vanagaitė teigia, kad jokia oficiali Lietuvos institucija su Stalino lagerio projektu neturi nieko bendra. Visas projekto išlaidas, net ir bunkerio nuomą, finansuoja Europos komisija. Didelį dėmesį projektui rodo užsienio žiniasklaida – nuo didžiausios pasaulyje naujienų agentūros „Reuters” iki Europos kultūros kanalo ARTE. Rengėjus liūdina tik tai, kad neįstengta sutalpinti visų jaunų žmonių, norinčių savo kailiu patirti gyvosios istorijos pamoką. Projekto dalyviais tapo 400 Europos Sąjungos piliečių iš 19 valstybių, 140 iš jų – lietuviai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)