Įstatymo pakeitimu „Leo LT" eliminuojama iš naujos atominės elektrinės ir elektros tiltų į Vakarus statybų - tai atiduodama į Vyriausybės, jėgainės ir jungčių statytojų rankas.

Atominės ir toliau tikisi 2018 m.

„Tokio „Leo LT", koks buvo iki šiol, neturėtų likti", - žurnalistams sakė premjeras Andrius Kubilius. Jo teigimu, sprendimas reikalingas „tiek dėl visuomenės opinijos ir kompromitacijos viso energetikos reikalo", tiek dėl Europos Sąjungos nuostatų dėl elektros energijos gamybos, perdavimo ir skirstymo atskyrimo.

Vyriausybės vadovas pripažino, kad „Leo LT" reorganizavimas būtų tik pirmas žingsnis - vėliau esą seks likvidavimas.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas po Seimo sprendimo žurnalistams sakė, esą „Leo LT", kaip atominės elektrinės statytojas, jau seniai kėlė nuostabą - net pačiai bendrovei: „Finansinė našta didelė, patyrimas nulinis tokių objektų įgyvendinime. Tai pripažino ir pats investuotojas."

Bet jis tikino, kad naują atominę elektrinę ir toliau planuojama pastatyti 2018 m. Tiesa, terminas gali pasikeisti priklausomai nuo strateginio investuotojo finansavimo galimybių ir kitų aplinkybių, bet „nuo to plano neturime nukrypti".

Ministras, džiaugdamasis Seimo sprendimu, teigė, kad pataisos „duoda instrumentus Vyriausybei įgyvendinti Konstitucinio Teismo (KT) sprendimą ir užtikrinti visuomenės interesą". „Pasiektas esminis taškas, nuo kurio galima atversti naują puslapį, siekti skaidrumo ir strateginių projektų įgyvendinimo", - kalbėjo jis.

Pasak A. Sekmoko, netrukus turėtų būti sušauktas neeilinis „Leo LT" akcininkų susirinkimas, kuriame bus priimtas bendras sprendimas dėl bendrovės likvidavimo ar reorganizavimo. „Kalbėsime su privačiu akcininku, kad toks sprendimas būtų daromas", - pažymėjo jis.

Energetikos ministerijos vadovo žodžiais, po pertvarkų privatiems akcininkams - bendrovei „NDX energija" kompensacijų mokėti nereikės. A. Kubilius taip pat pažymėjo, kad apie netesybas nekalbama - esą susitarus bus galima išsiskirti draugiškai.

„Sandoris patyrė politinį bankrotą"

Atominės elektrinės įstatymo pataisomis Vyriausybė įpareigojama siekti, kad valstybei priklausytų ne mažiau kaip 2/3 nacionalinio investuotojo akcijų. Šiuo metu valstybės akcijų paketas sudaro daugiau kaip pusė - 61,7 proc. akcijų, o VP dešimtuko valdomai bendrovei "NDX energija" - 38,3 proc. akcijų.

Pataisos taip pat suteikia teisę iš naujo įvertinti „Leo LT" steigimo metu valstybei nuosavybės teise priklausiusią „Lietuvos energiją" ir RST akcijas. Jei paaiškėtų, kad šis turtas buvo įvertintas per mažai, Vyriausybė galėtų reikalauti, kad kiti bendrovės akcininkai už turimas nacionalinio investuotojo akcijas ne vėliau kaip per 3 mėnesius atsiskaitytų pinigais.

Naujos jėgainės ir elektros tiltų į Švediją bei Lenkiją statytojais įstatyme vadinami juridiniai asmenys, priklausantys valstybei arba kurių akcijos priklauso valstybei. Dalis šių įmonių akcijų galėtų būti perleistos strateginiam investuotojui, kuris finansuotų statybas, ir strateginiams partneriams.

Savo ruožtu opozicinės frakcijos „Tvarka ir teisingumas" seniūnas Valentinas Mazuronis siūlė iš karto naikinti „Leo LT", kitaip esą nebus jokių esminių pokyčių. Anot jo, keičiant įstatymą taip, kaip pasiūlė Vyriausybė, einama „ne išardymo, o „Leo LT" įteisinimo link" ir „klastingai ginami „NDX energijos" interesai".

Socdemė Birutė Vėsaitė aiškino, kad „šis sandoris patyrė politinį bankrotą". „Abejoju, ar Lietuva kada nors pasistatys atominę elektrinę. Mes praradome laiką ir prestižą tarptautinių partnerių akyse", - kalbėjo parlamentarė.

Iš viso Seimas antradienį pakeitė keturis teisės aktus - Civilinį kodeksą, Atominės elektrinės ir dar du įstatymus. Be kita ko, „Leo LT" įtraukta į svarbių nacionaliniam saugumui įmonių sąrašą. Tai leidžia valstybei vienašališkai priimti sprendimus dėl bendrovės likimo - ją pertvarkyti ar visai likviduoti.

Pataisas Vyriausybė motyvavo siekiu įgyvendinti KT sprendimą. Šis pripažino, kad kai kurios bendrovės „Leo LT“ steigimą reglamentuojančių įstatymų nuostatos prasilenkė su Konstitucija. Ji buvo pažeista 2007 m. priimtame Atominės elektrinės įstatyme nenustačius garantijų, kad privati bendrovė turi investuoti į jėgainės statybą ir elektros tiltų tiesimą. Taip pat - Valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatyme nenustačius valstybės turto investavimo kriterijų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją