Sprendimą dėl specialių aikštelių įrengimo vakar priėmė iš Varėnos ir Alytaus policijos pareigūnų sudaryta Saugaus eismo komisija. Pakelių prekiautojais susirūpinta po skaudaus įvykio balandį, kai po automobilio ratais žuvo šluotos pirkti ėjusi mergina. Praėjusią savaitę pareigūnai Varėnos rajone prie magistralinio kelio Vilnius-Druskininkai-Gardinas už prekybos viešose vietose taisyklių pažeidimus nubaudė apie 20 prekiautojų - jiems buvo skirtos baudos nuo 20 iki 100 litų.

Nepatenkinti tokiu „persekiojimu" dzūkai pagalbos kreipėsi į Varėnos rajono vadovus. Vakar, apžiūrėjus tinkamas prekybai vietas ir pasitarus su prekiautojais, buvo pasirinktos abipus Valkininkų geležinkelio pervažos esančios aikštelės. "Perspėjome visus prekiautojus, kad pardavinėti bus leidžiama tik nustatytose vietose. Kitaip grės baudos", - vakar LŽ teigė Varėnos rajono vicemeras Alvydas Valeiša.

Miško gėrybių supirkimo punktuose vakar už kilogramą mėlynių mokėta 4,5 lito, kilogramą voveraičių - nuo 10 iki 14 litų. Pakelės prekiautojai už litrą mėlynių prašė 10-16 litų, už tokį patį kiekį voveraičių - 15-20 litų. Būtent kainų skirtumas lemia, kad miško gėrybių pardavėjai nutūpę pakeles.

"Per dieną kartais pasiseka uždirbti ir 100 litų, bet būna dienų, kai neparduodi nieko. Jeigu uždraus prekiauti pakelėse, nežinau, kaip reikės išgyventi, vaikus leisti į mokslus, mokėti paskolą", - nuogąstavo LŽ kalbinta Valkininkų gyventoja Teresė Bardovskienė. Ji jau beveik dešimtmetį laisvalaikiu šeimos biudžetą pildo prekiaudama miško gėrybėmis.

Varėnos rajone gyvenanti Ona Stankevičienė taip pat nepatenkinta draudimu prekiauti pakelėse: "Juk šio sunkaus darbo dažniausiai žmogus griebiasi iš vargo kaip vienintelės išeities. Ką daryti, jei be darbo liko visa šeima?"

Policijos atstovams pakelių prekiautojų motyvai neatrodo svaresni nei eismo saugumas. "Argumentai, kad kitose šalyse žmonės prekiauja pakelėse, nėra tokie jau teisingi. Galbūt ir prekiauja, tačiau tikriausiai tų valstybių įstatymai leidžia tokią prekybą, nes prekiautojai perka patentus ar moka kitokius mokesčius", - pabrėžė Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovas Česlovas Mulma.

Prekyba miško gėrybėmis pakelėse piktina ir bendrovės "Ertra", užsiimančios grybų ir uogų supirkimu bei perdirbimu, bazės vedėją Juozą Česnulevičių. "Prisirinkai ir prekiauk. Jokių mokesčių, jokių reikalavimų - po valandos ar po paros pavyks parduoti", - aiškino jis.