"Pirmąją prezidentės darbo dieną ant jos stalo bus pateikti scenarijai, kaip įgyvendini tai, kad tas sandoris nebūtų įteisintas, kad jis toliau nesitęstų", - Lietuvos radijui ketvirtadienį sakė A.Sekmokas.

Jis pabrėžė, kad nebus siekiama padaryti žalos privačiam akcininkui, bet Vyriausybė turi atstatyti valstybės teisėtus interesus.

"Mes galime kalbėti apie sandorio peržiūrėjimą arba anuliavimą, bet mes negalime kalbėti apie patį "Leo LT", jis yra tik rezultatas. Iš tikro tas sandoris neatitiko valstybės interesų. Mes nesiekiame, jog būtų padaryti nuostoliai privačiam akcininkui, bet mes siekiame atstatyti valstybės teises ir kokia jai buvo padaryta žala tuo susitarimu. Tas tikslas turi būti pasiektas teisėtai, kad tie veiksmai, kuriais būtų stabdoma, nebūtų apskųsti, nebūtų įvertinti kaip neteisėti ir kad nebūtų tuo pagrindu reikalaujama atlyginti žalų", - kalbėjo energetikos ministras.

Anot jo, naujos atominės elektrinės statyba ir kiti strateginiai projektai, kuriuos įgyvendinti ir buvo sukurta "Leo LT", turi būti ir bus vykdomi - jo žodžiais, jie neturėtų nė viena diena vėluoti, peržiūrint "Leo LT" veiklos tęstinumą.

"Mes kalbame apie sandorį, kuris buvo neteisingas valstybei ir aš manau, būtent užsienio partneriai turėtų matyti aiškiai, kad mūsų veikla yra teisėta ir skaidri. Tai turėtų tik didinti pasitikėjimą, nes šiandien "Leo" ir visos spekuliacijos - kaip tas bus daroma ar nebus daroma - žinoma, tik kenkia. Mes turime labai aiškiai parodyti mūsų partneriams, kad tolesni veiksmai yra teisėti, skaidrūs ir atitinka valstybės interesus", - tikino A.Sekmokas, paklaustas apie "suspenduotą" Latvijos, Estijos ir Lenkijos partnerių poziciją dėl strateginių Lietuvos energetikos projektų.

Jo teigimu, speciali darbo grupė tęs darbą, pasirenkant teisingus kelius, kaip "Leo LT" tęstinumo klausimą išspręsti naudingiausiu būdu valstybei, mažiausiais kaštais ir tuo keliu bus einama.

"O žodžio "ardymas" aš šitoj retorikoj stengčiausi vengti, kad tai nebūtų panaudota kaip teisinis argumentas, kad valstybinis akcininkas pažeidžia privataus akcininko interesus", - kalbėjo A.Sekmokas.

Premjeras Andrius Kubilius ketvirtadienį pareiškė, kad "Leo LT" bus ardoma.

"Tie žodžiai labai aiškiai pasakyti mano jau", - pareiškė Vyriausybės vadovas, atsakydamas į tiesų klausimą, ar yra politinė valia su mažiausiais kaštais ardyti "Leo LT".

Energetikos ministro Arvydo Sekmoko vadovaujama darbo grupė nori dar trijų mėnesių, per kuriuos būtų iš naujo įvertintas "Leo" akcininkų įneštas turtas ir valdoma akcijų dalis.

Išrinktoji Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė praėjusį pirmadienį pareiškė, kad trys mėnesiai yra per ilgas laikas sprendžiant "Leo LT" likimą ir teigė, jog "moralinė žala yra padaryta, ir sprendimus reikia priimti greičiau". Jis teigė sprendimų laukianti pirmąją savo darbo dieną - liepos 12-ąją.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją