Agentūra NASA kartu su JAV nacionaline mokslų akademija atliko skaičiavimus pagal scenarijų, kas nutiktų, jei Žemę pasiektų plazmos užtaisas. Pavojaus signalas iš palydovo, stebinčio Saulę, pasieks Hjustono kosminių tyrimų centrą.

Žmonija pasirengti tam turės vos kelias minutes, mano mokslininkai, tačiau bet kokios pastangos bus bergždžios. Iš pradžių žmonės galės stebėti švytėjimą, primenantį Šiaurės pašvaistę, tik daug ryškesnį. Vėliau nustos veikti visos energijos sistemos ir transformatoriai.

Niekas nežus ir Saulės atakos pasekmės išryškės ne iš karto. Tačiau po kiek laiko nebebus tiekiamas geriamas vanduo, nustos veikti benzino kolonėlės, nebefunkcionuos naftotiekiai ir dujotiekiai. Autonominės energijos sistemos ligoninėse veiks tik tris dienas, vėliau nustos veikti. Nebeveiks vėsinimo ir produktų laikymo sistemos. Galiausiai, paskaičiavo specialistai, per metus dėl netiesioginių ekonomikos paralyžiaus pasekmių mirs milijonai amerikiečių. JTO Jungtines Valstijas priskirs trečiojo pasaulio šalims. Pasaulinės ekonomikos atstatymas truks nuo 4 iki 10 metų.

Panaši magnetinė audra buvo užfiksuota 1859 m. Tačiau tuomet pramonė dar tik buvo pradėjusi kurtis, todėl pasaulis didelių nuostolių nepatyrė. O dabar žmonija yra labiau pažeidžiama.

Užtenka prisiminti vienos iš silpnesnių audrų pasekmes: 1989 m. Kanadoje 6 mln. žmonių 9 valandoms liko be elektros energijos.

Plazmos spinduliavimas gali turėti baisių pasekmių. Tačiau kodėl pramonės atkūrimui prireiks tiek metų, klausia straipsnio autorius. NASA ekspertai sako, kad dėl to kalti transformatoriai: jų negalima suremontuoti, juos galima tik pakeisti, o juos gaminančių gamyklų veikla bus paralyžiuota. Todėl atkūrimo procesas bus labai lėtas.

Luiggis Grassia daro išvadą, kad statistiškai tokios elektromagnetinės audros galimybė yra įmanoma: ji būtinai įvyks, tik tiksliai neaišku - kada.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)