Tačiau kartu Vyriausybės vadovas tvirtina, kad juridinių asmenų nuo balandžio laukia mėnesinis 150 Lt mokestis už turimus lengvuosius automobilius, nors prezidentas Valdas Adamkus yra vetavęs tai įteisinantį įstatymą.

„Eiliniai gyventojai kol kas neturės mokėti jokių mokesčių“, - antradienį Lietuvos radijui teigė A. Kubilius.

Tiesa, vėliau mokestis už gyventojų turimus automobilius greičiausiai vis tiek atsiras. „Gal metų viduryje, gal dar vėliau būtų svarstomi projektai, jie galioja daugumoje Europos valstybių“, - kalbėjo premjeras.

Anot jo, tokie mokesčiai kitose šalyse siejami su automobilių registracija, oro tarša. A. Kubilius patikino, kad mokestis būtų įvestas „gerai apskaičiavus ir įvertinus ekonominę situaciją“.

Pirmadienį premjeras žurnalistams teigė: „Ketiname labai rimtai diskutuoti ir kelti paprastą klausimą – ar tikrai Europoje absoliuti dauguma vyriausybių elgiasi visiškai neišmintingai, jei automobiliams taiko visuotinį apmokestinimą, dažnai priklausantį nuo tam tikrų ekologinių parametrų? Jei matysime, kad absoliuti dauguma valstybių elgiasi neišmintingai, galbūt pakeisime savo nuomonę. Jei matysime, kad dauguma valstybių, kur taikomi tokie mokesčiai, elgiasi pakankamai išmintingai, manau, kad rasime, kaip tartis, kalbėtis ir susitarti, kaip tokias pat priemones įgyvendinti Lietuvoje, gal su pereinamaisiais laikotarpiais.“

Tačiau, kaip antradienį Lietuvos radijui sakė premjeras, nuo balandžio 1-osios bendrovėms ir kitiems juridiniams asmenims kas mėnesį už kiekvieną turimą lengvąjį automobilį reikės mokėti po 150 Lt.

Pernai Seimo priimtame įstatyme numatoma, kad nuo 2009 m. pradžios juridinių asmenų automobiliai vienus metus apmokestinami 150 Lt mėnesiniu mokesčiu. Tai leistų valstybės biudžetui papildomai gauti apie 300 mln. Lt pajamų.

V. Adamkus, pasirašęs šių metų biudžeto įstatymą ir kitus jį lydinčius mokesčių pakeitimo įstatymus, šį įstatymą vetavo. Kad mokestis atsirastų, Seimas dar turi atmesti veto.

Praėjusią savaitę A. Kubilius paskelbė, kad vietoj mėnesinio juridinių asmenų mokesčio už lengvuosius automobilius Vyriausybė norėtų apmokestinti visas lengvąsias mašinas – ir gyventojų, ir bendrovių. Tokiu atveju verslininkai mokėtų tiek pat, kiek ir privatūs savininkai, - ne po 150 Lt, kaip planuota anksčiau, o po 15-20 Lt per mėnesį.

Pasipiktinę valdžios planais, pirmadienio rytą dešimtys vairuotojų surengė protesto akciją, lėtai važinėdami Vilniaus gatvėse.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)