Įastatymo pataisoms Seimas antradienį pritarė tik iš ketvirto karto, nes per pirmus tris balsavimus registruodavosi per mažai parlamentarų. Priimant įstatymus jų turi būti bent 71.

Paskutiniame balsavime dalyvavo tik valdantieji ir vienintelė opozicijos atstovė – socdemė Vilija Blinkevičiūtė, nepritarusi projektui. Prieš jį taip pat balsavo konservatorius-krikdemas Rytas Kupčinskas.

Anksčiau antradienį parlamentarai nusprendė palikti pataisų projekte Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Vito Matuzo siūlymą lengvatinį 9 proc. PVM taikyti tik knygoms ir neperiodiniams leidiniams.

Kitas šios frakcijos narys Gintaras Songaila ir Tautos prisikėlimo partijos atstovas Rokas Žilinskas siūlė 9 proc. PVM taikyti knygoms, regioniniams laikraščiams ir kitiems regioniniams periodiniams leidiniams, išskyrus erotinio bei smurtinio pobūdžio leidinius, kuriuos tokiais pripažino teisės aktų įgaliota institucija, ir spausdintą produkciją, kurioje mokama reklama sudaro daugiau kaip 4/5 viso leidinio ploto.

Be to, jie pasiūlė lengvatinį PVM tarifą taikyti visų rūšių meno, kultūros ir sporto renginių, muziejų ir parodų lankymui. Taip pat – rašytojo, kompozitoriaus ar atlikėjo teikiamoms kūrybos ar atlikimo paslaugoms, švietimo paslaugoms, įskaitant paskaitas, konferencijas, seminarus, tobulinimosi kursus, pažintines ekskursijas.

Kai kurie parlamentarai aršiai kritikavo ketinimus lengvatinį PVM tarifą knygoms, spaudai, meno ir kultūros renginiams padidinti kone dukart.

Frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Petras Gražulis priminė, kad spaudos draudimo laikotarpiu knygnešiams tekdavo knygas nelegaliai, pavojingais būdais gabenti iš Karaliaučiaus.

„Kur jūsų krikščioniška moralė? – valdančiųjų konservatorių-krikdemų retoriškai klausė parlamentaras, pats anksčiau buvęs krikdemas. – Ačiū Dievui, kad seniai palikau šitą partiją.“

Socdemo Juozo Olekas teigimu, valdžia viena sudarinėja komisiją spaudos lietuviškais rašmenimis draudimo panaikinimo šimtmečiui minėti, kita „per mokesčius trenkia mokesčių kūju“.

Tuo tarpu „tvarkiečių“ seniūnas Valentinas Mazuronis įgėlė Tautos prisikėlimo partijai, kurios nariai „vakar balsavo vienaip, šiandien – kitaip“. „Jūs esate klupinėjimo partija – iš ryto prisikeliate, vakare suklumpate“, - tvirtino parlamentaras.

Vėlyvą pirmadienį vakarą Seimas palaimino Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas, pagal kurias PVM tarifas kitąmet didės nuo 18 proc. iki 19 proc.

Vyriausybė siūlė naikinti beveik visas PVM lengvatas, iki liepos paliekant lengvatinį 5 proc. PVM tarifą kompensuojamiems vaistams ir iki rudens tokio paties dydžio lengvatinį tarifą taikyti centralizuotai teikiamam šildymui.

Iki šiol toks tarifas būdavo taikomas keleivių vežimui, knygoms, laikraščiams, žurnalams, vaistams, viešbučiams ir kitoms apgyvendinimo paslaugoms, ekologiškiems maisto produktams, šviežiai, atšaldytai mėsai ir žuviai, rašytojo, kompozitoriaus ar atlikėjo paslaugoms, visų rūšių sporto ir kultūros renginiams.

9 proc. tarifas taikytas gyvenamųjų namų statybos, apšiltinimo ir renovavimo paslaugoms, už kurias mokama iš valstybės ar savivaldybių biudžetų.

Finansų ministerijos skaičiavimu, šio mokesčio lengvatų panaikinimas leistų sutaupyti apie 0,5 mlrd. Lt per metus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją