Patvirtinta kaina nedaug skiriasi nuo tos, kurią siūlė bendrovė „Vilniaus energija“.

Tiekėjų ir komisijos teigimu, šilumos kainos labiausiai didėja dėl brangstančio kuro, taip pat dėl infliacijos.

Savivaldybė tvirtina, kad šilumos kaina turi būti mažesnė, nes iki šiol skaičiuojant tarifą nebuvo įvertinamos elektros energijos gamybos pajamos ir iš šios veiklos gaunamas pelnas. Vilniaus mero Juozo Imbraso suburtų ekspertų skaičiavimais, šilumos kaina sostinės gyventojams turėtų padidėti nuo 14,57 ct/kWh iki 16,25 ct/kWh.

Tokiam tarifui trečiadienį pritarė Vilniaus miesto taryba, nors dalis politikų pripažino taip ir negavę atsakymo, kokia iš tiesų galėtų būti šilumos kaina, kaip teisingai reikėtų skaičiuoti tarifą.

VKEKK neatsižvelgus į tarybos pasiūlymą ir vienašališkai patvirtinus didesnes šilumos kainas, laukiama, kad savivaldybė kreipsis į teismą.

Kaip žurnalistams teigė VKEKK pirmininkas Virgilijus Poderys, šiuo metu yra paskelbtas konkursas mokslininkams, kurie turėtų pasakyti nepriklausomą nuomonę, kaip derėtų skaičiuoti kogeneracinėse jėgainėse pagaminamos šilumos energijos kainą - atskiriant kuro sąnaudas elektros gamybai ar ne.

Tokio tyrimo rezultatų laukiama iki rudens, kai bus peržiūrimos bazinės šilumos kainos.

„Dėl sanaudų atskyrimo kaina (šilumos – DELFI) gali sumažėti” – teigė V. Poderys.

Tačiau, net ir pavykus sumažinti bazinę šilumos kainą, vargu ar šildymas gyventojams galėtų atpigti: prognozuojama, kad dujos kitais metais brangs kone dvigubai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją