Akcijai, estų skaičiavimais, būtina sumobilizuoti 40 tūkst. žmonių armiją.

Visoj Estijoj yra vos virš 1 milijono gyventojų, taigi šioje masinėje mobilizacijoje-talkoje turėtų dalyvauti bent kas 25 estas . Net ir tokiu atveju, vienam talkininkui teks iškuopti ir sukrauti po 250 kg šiukšlių, ir bus surinkta po 10 kg šiukšlių kiekvienam statistiniam estui.

Štai kaip estišką projektą pristato jo organizatoriai: "Nuo tada kai Estija atgavo savo nepriklausomybę, nelegalių sąvartynų kūrimas mūsų miškuose tapo didele problema. Tai ne vien materialios šiukšlės, bet ir žmonių mąstymo būdas, kuris leidžia jiems elgtis su mūsų gražiais miškais kaip su jų privačia šiukšlių dėže... Mes tikime, kad mobilizavę daug savanorių į masinę akciją, remiamą plačios žiniasklaidos kampanijos, mes transformuosime Estiją!“

Kitą dieną po talkos – gegužės 4-ąją – trijuose didžiausiuose Estijos miestuose – Taline, Tartu ir Narvoje vienu metu bus surengti Padėkos koncertai akcijos dalyviams. Estai sau pasiliko lygiai 7 savaites surinkti šiai 40-tūkstantinei armijai. Tik kovo 21 dieną įvyko oficiali spaudos konferencija pristatanti projektą ir tik tuomet internete pradėta registruoti būsimuosius dalyvius. Prabėgus trečdaliui registracijos laiko kol kas registravosi tik apie 10 tūkst. savanorių. Gineso rekordų knygos atstovai stebi šį procesą, nes tokios talkos pasaulyje gal dar nebuvo. Estai neslepia savo ambicijų pasiekti Gineso rekordą - “mes juk estai“, sako jie.

Išlikdami ištikimi savo “itin modernios” naujųjų technologijų valstybės įvaizdžiui ir dvasiai – estai visus nelegalius sąvartynus – net 10 tūkst. “objektų” – sužymėjo specialiame su palydovine navigacijos sistema susietame žemėlapyje, kad gegužės 3 d. būtų lengviau juos rasti ir organizuoti šiukšlių išvežimą. Besiregistruojantys savanoriai gali nurodyti ar jie turi automobilį ar priekabą, o vietiniai organizatoriai turi užtikrinti, kad visiems užtektų pirštinių ir t.t.

Savivaldybės įsipareigojo paruošti nekenksmingų atliekų surinkimo punktus, o kitus organizacijos pasirūpins kenksmingomis atliekomis ar padangomis. Projektą remia Estijos prezidentas, Aplinkos Apsaugos ministerija, stambiausios įmonės, bankai, žiniasklaida. Kasdien per televizijas ir laikraščius transliuojama akcijos reklama. Lietuviai taip pat nusprendė neatiduoti Gineso rekordo be kovos, o kartu pakovoti ir dėl savo švarios gamtos ir dvasinio apsivalymo. Balandžio 8 d. startavo puslapis www.darom2008.lt, kuriame kviečiami registruotis visi norintys dalyvauti gegužės 3-osios akcijoje Lietuvoje ar norintys aktyviau prisidėti prie jos organizavimo.

Lietuviškos akcijos rengėjai teigia, kad “viena vertus estai startavo likus 7 savaitėms iki gegužės 3-os ir yra apsiginklavę palydoviniais žemėlapiais ir kita modernia technika, juos remia Prezidentas, aplinkos apsaugos ministras, žiniasklaida, savivaldybės, stambiosios kompanijos ...o mes startuojam tik likus 4 savaitėm ir tikriausiai be pirštinių, priekabų ir popierinių žemėlapių nieko neturėsim.

Tačiau estai turi vieną problemą, apie kurią nepagalvojo... jų šiukšlės baigsis greičiau negu mūsų ... jie niekaip negali surinkti daugiau nei 10 tūkst. tonų, nes jie jau sužymėjo ir suregistravo visas šiukšles ir daugiau jų nėra... Mes gi turime 3 kartus daugiau gyventojų ir gerokai nei 3 kartus daugiau šiukšlių... tai mūsų pagrindinis koziris, kuris leidžia tikėtis pergalės ir Gineso rekordo gegužės 3-ąją...”

Lietuviškos akcijos rengėjai teigia taip pat nepasitenkinsiantys tik trimis koncertais kaip Estijoje – “mes rengsime bent 5, o gal ir 10 koncertų iš karto – bent kiekvienoje apskrityje po vieną. Taip pat mes suorganizuosime teletiltą su Estija... padėkosim jiems už gerą idėją... ir leisim jiems pasveikinti mus su Gineso rekordu... na, gal visgi rekordas atiteks Jungtinėms Baltijos pajėgoms... bet, bent jau plastmasinių butelių mes surinksim tikrai daugiau”.

Ar lietuviams pavyks mesti iššūkį estams parodys tik laikas. Estai kone pirmieji pasaulyje įsivedė proporcinius mokesčius (nes jų tuometinis premjeras M. Laras tiesiog nežinojo, kad niekur kitur jų nėra, o paskui estais pasekė virš 20 valstybių ir jie pateko į ekonomikos vadovėlius). Jie pirmieji po ilgo laiko Europoje dar 1998 m. turėjo biudžeto perteklių (kuomet valstybės pajamos viršija išlaidas), todėl ir jų valstybės skola dabar yra pati mažiausia Europoje. Jie pirmieji pasaulyje realiai įdiegė elektroninį balsavimą ir sėkmingai kuria e-valstybę, kurioje praktiškai neliktų popierių, kuriuos žmonės turėtų pildyti valstybės įstaigose. Estija viena pirmųjų įsteigė savo virtualią ambasadą virtualioje erdvėje “Second Life”, o dabar jų pėdomis tikriausiai (vis dar) planuoja žengti ir Lietuva. Praeitais metais Estijos 15-mečiai pagal gamtamokslinius sugebėjimus buvo 5-oje vietoje iš beveik 60 valstybių, kai tuo tarpu lietuviai buvo 32-oje.

Taigi Lietuvai, ko gero, būtų visai neprošal “užsikabinti” už Estijos (kaip daro slidininkai ar dviratininkai, sekdami stipresnį sportininką ir taip bent sumažindami oro pasipriešinimą) ir daugiau bendrauti su estais, rengti bendras akcijas, teletiltus ir pasidomėti kaip jų moksleiviai sugebėjo užimti 5-ą vietą ir kokį sekantį “neįmanomą dalyką“ estai ruošiasi daryti.

Visus norinčius prisidėti prie lietuviško “Darom 2008” akcijos organizatoriai labai kviečia registruotis puslapyje www.darom2008.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją