Vyriausybė, anot V.Landsbergio, viena vertus, beatodairiškai skubindama stumia vadinamąjį "Leo LT" projektą, o, kita vertus, vilkina patį procesą, nes iki šiol nėra užklaususi oficialios EK nuomonės dėl projekto atitikimo ES teisei.

"Pati procedūra yra nepatenkinama, todėl, kad kai kurie baziniai klausimai yra paliekami užribyje, kaip, pavyzdžiui, tarptautiniai, europiniai aspektai. Iki šiol neaišku, kiek šis nacionalinio investuotojo projektas prieštarauja arba neprieštarauja ES direktyvai dėl energijos gamintojų ir tiekėjų atskyrimo, kas yra privalomas dalykas, o čia einama priešingai – į sujungimą", - DELFI antradienį sakė V.Landsbergis.

Pasak europarlamentaro, šiuos atsakymus būtina turėti prieš priimant sprendimus dėl nacionalinio investuotojo.

V.Landsbergis, vadovaujantis Tėvynės sąjungos Partijos politikos komitetui, ragina konservatorių frakciją Seime tariantis su kitomis partijomis siekti atidėti įstatymo pataisų svarstymą, įsigilinant į patį projektą ir sulaukiant EK išaiškinimų, taip pat aiškaus Lenkijos ir kitų galimų Vakarų partnerių požiūrio.

"Mes turėtume turėti oficialų EK atsakymą iš anksto prieš lįsdami į tokį neaiškų rizikingą dalyką, kuris jau dabar turi ir turės didelių finansinių pasekmių ir vėliau gali pasirodyti, kad viskas šakute ant vandens parašyta ir štai Europa neleidžia daryti. Tokiu atveju tai atrodys kaip avantiūra galbūt kažkam sukeliant savo turimų vertę ir iš to pasipelnant", - sakė V.Landsbergis.

Pasak V.Landsbergio, ne mažiau svarbu turėti aiškius atsakymus ir dėl naujos jėgainės reaktorių galingumo, vadinamojo energijos rezervo užtikrinimo, jei reaktorius tektų laikinai sustabdyti, taip pat dėl vadinamųjų konverterių, kuriais sujungiamos skirtingos UCTE ir "Rao JES" energetinės sistemos, vietos ir statybos pradžios.

Neturint atsakymų į šiuos klausimus, anot V.Landsbergio, "trigalvio slibino" projektas, pervadintas į "Leo LT" gali virsti ne tik finansine, bet ir politine afera.

"Jei gali taip atsitikti, kad arba atominė nebus pastatyta po tokių didelių finansinių transakcijų, atsiliepiančių visai rinkai, akcijoms ir kitiems dalykams – tai iš tiesų bus panašu į finansinę aferą, arba jei bestatant paaiškės, kad stabdome arba atiduodame Rusijos malonei – tai jau bus panašu į politinę aferą", - sakė V.Landsbergis.

Jei Atominės elektrinės įstatymo pataisos būtų forsuojamos Seime, konservatorių frakcija, V.Landsbergio manymu, turėtų balsuoti prieš arba vieningai susilaikyti, nepakartojant praėjusių metų birželį įvykusio skuboto ir paviršutiniško balsavimo dėl AE įstatymo klaidos.

Europarlamentaras sakė matąs tam tikrų paralelių, Atominės elektrinės įstatymo pataisų svarstymus viešojoje erdvėje bandant užgožti kitomis "triukšmingomis" problemomis.

Praėjusią vasarą svarstant Atominės elektrinės įstatymą Seime netikėtai buvo išniręs skandalingas ir greitai "užgesęs" parlamentarų rentų įstatymas, o prieš šią savaitę Seime numatytą AE įstatymo pataisų pateikimą viena pagrindinių nacionalinių problemų tapo krepšinio transliacijų ir alkoholio reklamos problema.

"Paralelės matomos. Vis atsiranda kažkokių kitų triukšmų, jie visi papildomi, o svarbiausias Lietuvai, jos visą ateitį lemiantis klausimas tikrai nėra kasdien aistringai diskutuojamas laikraščiuose kaip alus ar koks kitas „bambalas”", - sakė V.Landsbergis.

Seimui penktadienį bus pateiktos Atominės elektrinės įstatymo pataisos, numatančios, kad nacionalinis investuotojas būtų kuriamas patronuojančios bendrovės „Leo LT" pagrindu.

Šias pataisas Vyriausybė siūlys svarstyti ypatingos skubos tvarka.

Vyriausybė prašys Seimo taip pat atskiru nutarimu pareikšti nuomonę dėl derybų rezultato, pagal kurį 62 proc. "Leo LT" akcijų valdys valstybė, likusius 38 proc. – VST valdanti privati bendrovė "NDX energija".

Kai kurie ekspertai bei politikai yra išsakę abejonių dėl to, kad šiuo metu siūlomas modelis neužtikrina garantijų, jog nacionalinis investuotojas tikrai statys naują AE. Be to, pasigendama ir saugiklių, laiduojančių, kad privatūs investuotojai nepasitrauks iš projekto anksčiau laiko.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją