Nepatvirtintomis DELFI žiniomis, abiejų pusių derybininkai sutarė, kad nacionalinis investuotojas būtų kuriamas ne „Lietuvos energijos“ pagrindu, kaip kad dabar numato Atominės elektrinės įstatymas, o kuriant naują – patronuojančią bendrovę, kaip kad yra pasiūliusi „NDX Energija“.

Tam gali būti siūloma atitinkamai taisyti ir vasarą Seime priimtą Atominės elektrinės įstatymą.

„NDX energija“ yra siūliusi kurti patronuojančią akcinę bendrovę, kurios dukterinėmis įmonėmis būtų „Lietuvos energija“, RST ir VST.

Pagal šį modelį, neoficialiomis žiniomis, VST tektų apie 38 proc. būsimos įmonės akcijų, valstybei – apie 62 proc. akcijų. Jau anksčiau „NDX energija“ yra išsakiusi poziciją, kad pretenduoja į 39 proc. „trigalviu slibinu" vadinamos įmonės akcijų.

Taip pat, neoficialiomis DELFI žiniomis, suderėta, kad nuo „Lietuvos energijos“ bus atskiriamos Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė ir Kauno hidroelektrinė (HES).

Neoficialiomis žiniomis, šis akcijų proporcijų pasiskirstymas savaitgalį buvo suderintas ir su prezidentu Valdu Adamkum, ir su premjeru Gediminu Kirkilu.

„Derybinės diskusijos visais klausimais, kurie tik gali būti šiame procese, yra baigtos, derybinių diskusijų rezultatai turi būti sudėti teisine kalba į atitinkamus dokumentus ir rytoj tie dokumentai bus atiduoti Vyriausybei ir Vyriausybė juos turės akceptuoti arba ne“, – sekmadienio vakarą žurnalistams sakė D. Nedzinskas.

Ūkio ministras V. Navickas kiek kitaip aiškina sekmadienio finišą, teigdamas, jog derybų pabaiga dar to vadinti negalima, nes galutinį sprendimą turės priimti Vyriausybė.

„Rezultato neskelbiame, nes tai yra tokia stadija, kad tikroji derybų partnerė yra Vyriausybė, ji turi įvertinti ir pasakyti, ar tai yra priimtina, galbūt bus nurodymas grįžti ir kai kuriuos klausimus dar papildomai aptarti tam, kad būtų galima vienaip ar kitaip papildyti tuos dokumentus“, – aiškino V. Navickas.

Derybų rezultatas į Vyriausybę bus nešamas pirmadienį, trečiadienį ministrų kabinetas turės apsispręsti, ar jam pritarti, o tada tikimasi jį paviešinti.

Savo sprendimą dėl derybų rezultatų, anot D.Nedzinsko, dar turės priimti ir „NDX Energija“ akcininkai. D. Nedzinskas išvengė aiškaus atsakymo į klausimą, ar derybų rezultatas tenkina „NDX Energiją“: „Baigėme diskusijas visais klausimais ir aš manau, kad tai yra svarbu“.

„NDX Energijos“ vadovas taip pat nekomentavo ir jokių kitų konkretesnių klausimų – apie galimą būtinybę taisyti Atominės elektrinės įstatymą, bei apie pasirinktąjį nacionalinio investuotojo bendrovės modelį.

Anot D.Nedzinsko, visi dokumentai dar turi „susigulėti“.

„Yra kažkokia taisyklė, kad priimtus dokumentus juos atspausdinus - reikia duoti jiems pagulėti kažkiek laiko ant stalo, kad paskui netektų gailėtis“, - sakė D. Nedzinskas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją