„Kas čia yra neskaidraus? Ką mes slepiame? Jei yra toks pasiūlymas, geresnių niekas nepasiūlė. Tas pasiūlymas yra aptartas, įteisintas įstatymu, tai kas čia yra blogo? Kas čia yra blogo, kad privatus verslas rodo iniciatyvą, jie („NDX Energija" – DELFI) šiame versle (energetikos – DELFI) dalyvauja", - atsakydamas į žurnalistės klausimus sakė G. Kirkilas.

Ketvirtadienį G. Kirkilas jau išsižadėjo savo žodžių ir atsakydamas į žurnalistų klausimus kalbėjo kitaip: „Netiesa, aš to nepripažinau. Pasiūlymų labai daug įvairių buvo išnagrinėta ne tik Vyriausybėje, bet ir Seimo komitetuose, tai ką, jie („NDX Energija" – DELFI) neturi teisės atnešti, jie yra viena iš kompanijų, kuri dalyvauja elektros versle? (...) Kada priimi gerą įstatymą, tai labai daug herojų atsiranda, vien tik Seime buvo šimtai pataisų pateikta".

Premjeras teigė, jog Atominės elektrinės įstatymą rengė pati Vyriausybė, tačiau neprisiminė nei tokios įstatymo rengėjų darbo grupės sudėties, nei už tai buvusių atsakingų pareigūnų.

„Daug buvo žmonių. (...) Neprisimenu. Tas visiškai nesvarbu, idėjos iš daug kur ateina, mes su daug kuo buvome susitikę, ir jie taip pat siūlė. Idėjų buvo daug ir bendrų idėjų pagrindu buvo suformuluotas šis įstatymas, beje, konsultuojantis ir su mūsų partneriais, kurie dalyvaus šiame projekte", - aiškino G. Kirkilas.

Ketvirtadienį Seime atsakydamas į parlamentarų klausimus premjeras pabrėžtinai teigė, jog Vyriausybė šiuo metu tėra Seimo vasarą priimto Atominės elektrinės įstatymo vykdytoja.

Atsakydamas į parlamentarų kritiką dėl nacionalinio investuotojo sukūrimo, dėl Vyriausybės prasto pasirengimo deryboms, abejotinų vertinimo rezultatų, G. Kirkilas kaskart kartojo, jog Vyriausybė vykdo tai, ką numato įstatymas ir negali nukrypti nuo įstatyme apibrėžtų nuostatų.

Paklaustas, kas turės prisiimti atsakomybę dėl būsimo projekto, G. Kirkilas teigė, jog Vyriausybė savo ruožtu prisiims atsakomybę, tačiau ir Seimas neišvengs atsakomybės.

„Visą atsakomybę prisiimsime, kurią įpareigoja įstatymas, bet mes negalime priimti atsakomybės už trukdytojus, kurie trukdo dirbti, trukdo realiai derėtis ir nuolat kelia įvairius klausimus", - Seime kalbėjo G. Kirkilas.

Socdemai neturi aiškios pozicijos?

Valdančiųjų socialdemokratų (LSDP) garbės pirmininkas Algirdas Brazauskas, taip pat partijos pirmininko pavaduotojas Vytenis Andriukaitis yra pareiškę, jog partijoje vadinamasis „trigalvio slibino" projektas svarstytas nebuvo.

A. Brazauskas savo ruožtu žiniasklaidai pareiškė, jog šis projektas, kuomet sukūrus nacionalinį investuotoją kartu su tarptautiniais partneriais būtų statoma nauja atominė elektrinė, pradėtas vykdyti ne nuo to galo.

Iš esmės net nėra išsiaiškinta, kiek kainuotų naujos AE statyba.

Spaudoje šie A.Brazausko pasisakymai interpretuoti, kaip siekis perimti vadžias į savo rankas bei grįžimas į politiką.

Pats A.Brazauskas DELFI tokias prielaidas kategoriškai neigė.

„Nesąmonė, niekur aš negrįžtu. Aš esu pensininkas Nr.1, nepretenduoju į jokias pareigas, bet turiu tvirtą nuomonę apie energetinius dalykus ir šitą projektą. Mane domina techninė – ekonominė, ne politinė pusė. Aš savo poziciją dar išdėstysiu, pasiūlysiu Vyriausybei, manau, kad Vyriausybė priims domėn arba nepriims. Niekur nesikėsinu ir nesigviešiu niekieno kėdės", - sakė A. Brazauskas.

Pirmadienį yra rengiamas bendras LSDP prezidiumo ir Seimo frakcijos posėdis, kuriame turi būti aptartas nacionalinio investuotojo, taip pat bendra – naujos atominės elektrinės statybos projektas.

Klausiamas, ar ketina atsižvelgti į A. Brazausko poziciją, kurią pastarasis žada išdėstyti, G. Kirkilas teigė išklausysiąs visų nuomonių, tačiau pridūrė, jog šiuo metu keisti numatytą projektą būtų žalinga.

„Aš manau, kad kiekvieno žmogaus patirtis, ypač tokio patyrusio, yra vertinga, jei yra pasiūlymai. Bet šiandieną pakeisti visą įvykių eigą, kuri numatyta pagal planą, mes turime grafiką. Prieš pusę metų buvo numatytos viso žaidimo taisyklės. Tai reikštų tik laiko užgaišimą, visi modeliai siūlomi ir nesiūlomi, jie turi ir trūkumų ir pliusų, mes jį pasirinkome ir mes jį vykdysime", - teigė G. Kirkilas.

Klausiamas, ar partija apskritai turi aiškią poziciją dėl nacionalinio investuotojo projekto, LSDP vadovas teigė, jog „partija turi labai aiškią poziciją“. „Mes jį (projektą – DELFI) svarstėme ne vieną kartą.(...) Partijoje buvos svarstyta, mūsų partijoje yra tokia tvarka, jei frakcija priima sprendimą, Vyriausybės siūlymą ir jei niekas nereikalauja persvarstyti – reiškia jis yra priimtas. Niekas tuo metu nereikalavo persvarsyti", -sakė G. Kirkilas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją