„Pagal Elektroninio parašo proveržio programos grupės technines rekomendacijas sukūrėme ir rinkai pradedame siūlyti pirmuosius Lietuvoje kvalifikuotus saugius mobiliuosius e-parašus, kurie turėtų būti masiškai naudojami piliečių bei verslo įmonių“, - sako „Omnitel“ komunikacijos vadovas Darius Maikštėnas.

Kol kas mobiliuoju e-parašu gali naudotis tik „Omnitel“ vartotojai, jungdamiesi prie „Hansabanko“ internetinės bankininkystės sistemos.

"Mobiliojo e-parašo srityje žengiame dar pirmuosius žingsnius, bet, remiantis pasauline praktika, galime tikėtis nemažai naujų sprendimų, palengvinančių kasdienybės rūpesčius, o įmonėms leidžiančių perkelti vis daugiau savo procesų į elektroninę erdvę, - sako "Hansabanko" Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovas Antanas Danys.

Pasak „Omnitel“, lietuvių sukurta mobiliojo e-parašo infrastruktūra yra itin saugi: asmeninį raktą mobiliajame telefone nuo neteisėto panaudojimo saugo netgi du kodai – telefono ir pasirašymo, kuriuos žino tik pats vartotojas. Net jeigu jis telefoną praranda, svetimas žmogus, nežinodamas kodo, e-parašu pasinaudoti negalės. O užblokavus SIM kortelę, nelieka jokių galimybių neteisėtai pasinaudoti mobiliuoju e-parašu.

Savo sistemas mobiliojo e-parašo naudojimui jau pradėjo adaptuoti ir SEB Vilniaus bankas, „Parex“ bankas, „DnB Nord“ bankas bei "Sodra".

Tuo tarpu telekomunikacijų bendrovė „Bitė Lietuva“ penktadienį paskelbė parengusi universalaus mobiliojo elektroninio parašo įrankinę, leidžiančią įsidiegti elektroninį parašą ir juo naudotis kiekvienai norinčiai šalies organizacijai.

„Bitės“ e. parašo sprendimas numato gyventojams galimybę naudotis kvalifikuotais sertifikatais, kurie gali būti išduoti ir komercinių, ir valstybinių organizacijų, taip pat numatyta elektroninio paso galimybė. Naudojantis šia technologija bus galima patikimai identifikuoti asmenį ir elektroniniu būdu pasirašyti dokumentus.

„Elektroninis parašas yra atvira ir šalies mastu svarbi iniciatyva, kuri turėtų palengvinti žmonių gyvenimą daugybėje sričių – pradedant paprastesniu dokumentų patvirtinimu valstybinėse institucijose ir baigiant kur kas patogesniu bet kurio verslo dokumentacijos tvarkymu. Todėl startuojame nuo universalios mobiliojo elektroninio parašo įrankinės, kuri leidžia integruoti e. parašą į bet kurios organizacijos turimą programinę įrangą“, – sako BITĖS grupės generalinis direktorius Kennethas Campbellas.

„Bitės“ parengtą mobiliojo elektroninio parašo įrankinę sudaro speciali SIM kortelė su kriptografinėmis funkcijomis, programinės priemonės specialistams (SDK – angl. „Software development kit“), dokumentacija ir kvalifikuotas sertifikatas.

Naudojantis šia įrankine, technologijų entuziastai ir e.parašo specialistai gali įsidiegti e.parašo palaikymą į savo interneto tinklapį ar sistemą, atlikti testus, susipažinti su technologijos veikimu ir pasiruošti priimti platų vartotojų ratą.

"Mes džiaugiamės šiuo "Bitės" žingsniu, nes jis patvirtina, kad "Bitė" taip pat diegs suderinamą sprendimą pagal Mobiliojo parašo proveržio programą, kad kuo daugiau žmonių galėtų naudotis mobiliuoju e-parašu. Tai ne varžybos, o bendros mūsų pastangos.

Kai "Bitė" įdiegs mobilųjį e-parašą ir įsigys SIM korteles su mobiliojo e-parašo galimybe, "Bitės" įrankinė padės padaryti šias paslaugas prieinamas. Iki to laiko mes esame pasirengę paskolinti "Bitei" savo SIM korteles ir tinklo resursus, kad būtų sudarytos galimybės šio tinklo klientams prisiderinti prie mobiliojo e-parašo infrastruktūros", - komentuodamas „Bitės“ sprendimą sakė "Omnitel" komunikacijos vadovas D.Maikštėnas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją