Ūmių apsinuodijimų problema aktuali visame pasaulyje. Alkoholis, jo surogatai bei medikamentai yra dažniausia ūmių apsinuodijimų priežastis Lietuvoje. Alkoholio ir jo produktų vartojimas yra aktuali visuomenės sveikatos problema, kuri daro neigiamą įtaką sveikatai: didina kepenų cirozės, tam tikrų vėžinių susirgimų, hipertenzijos, insulto ir įgimtų anomalijų išsivystymo riziką. Padauginus alkoholio gali ištikti ir staigi mirtis. Taip pat Lietuvoje dažnai pasitaiko apsinuodijimų medikamentais. Netinkamai vartojami vaistai didina apsinuodijimų, priklausomybių, psichozių, savižudybių, nusikaltimų ar net mirties riziką.

Įgyvendinant informacijos, susijusios su žmonių apsinuodijimais, kaupimo ir teikimo tvarką, patvirtintą LR sveikatos apsaugos ministro 2003 m. spalio 8 d. įsakymu Nr. V- 597, KVSC visuomenės sveikatos saugos skyrius tiria apsinuodijimus, apie kuriuos informaciją gauna iš asmens sveikatos priežiūros įstaigų.

KVSC duomenimis, per 2007 metų pirmąjį pusmetį Kauno apskrityje buvo ištirti 124 apsinuodijimų atvejai: Kaune – 21, Prienų rajone – 27, Raseinių rajone – 29, Kaišiadorių rajone – 18, Jonavos rajone – 17, Kėdainių rajone – 12. Apie pusė (49,6 proc.) ištirtų apsinuodijimų sudarė apsinuodijimai medikamentais, apie trečdalis (33,9 proc.) – apsinuodijimai alkoholiu ir jo surogatais.

Per 2007 m. pirmąjį pusmetį dažniausiai apsinuodyta dėl piktnaudžiavimo (42 ištirtų atvejų), atsitiktinių priežasčių (40 ištirtų atvejų) ir bandymų nusižudyti (34 ištirti atvejai). Dažniausiai apsinuodiję pasveiksta, tačiau pasitaiko ir mirties atvejų. Iš visų per minėtą laikotarpį ištirtų apsinuodijimų atvejų vienas žmogus mirė, 104 – pasveiko, 19 – baigtis nežinoma.

Pasak KVSC Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausiosios specialistės Kristinos Mikalauskienės, ne tik tarp suaugusiųjų, bet ir tarp vaikų dažnai pasitaiko apsinuodijimų alkoholiu, jo surogatais bei medikamentais. Per 2007 metų pirmąjį pusmetį ištirtas vienodas apsinuodijusių vaikų iki 16 metų ir suaugusiųjų skaičius. Tarp suaugusiųjų dažniau apsinuodijo vyrai nei moterys, tarp vaikų iki 16 metų – mergaitės dažniau nei berniukai. Mergaitės dažniausiai apsinuodijo dėl atsitiktinių priežasčių (47 proc.), savižudybės (33 proc.) ir piktnaudžiavimo (20 proc.), berniukai - dėl piktnaudžiavimo (50 proc.), atsitiktinių priežasčių (45 proc.) ir savižudybės (5 proc.).

„Siekiant išvengti vaikų apsinuodijimų, tėvams patariama stengtis laiku pastebėti savo vaiko psichines ar psichologines problemas nepavėluoti kreiptis į gydymo įstaigą. Medikamentus bei buitinės chemijos priemones reikia laikyti vaikams nepasiekiamoje vietoje. Taip pat didelis dėmesys turi būti skiriamas alkoholio ir narkotikų vartojimo mažinimui, savižudybių prevencijai bendruomenėje“ – teigė KVSC Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausioji specialistė, Kristina Mikalauskienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją