Jos turėtų siekti apie 280 dolerių (maždaug 705 litus) už 1000 kubinių metrų. Šiuo metu mokama 200 dolerių (apie 505 litus).

Rusai keičia kainas Baltijos šalims, motyvuodami tuo, kad 2008 metais baigiasi pereinamasis laikotarpis po šių šalių įstojimo į ES.

Tiesa, „Gazprom“ atsiųstos kainos dar nėra galutinės. Kai paaiškės tikslios dujų kainos, tada bus aišku, kiek vartotojams pakils centralizuoto šildymo kainos. Kai kyla kuro kainos, šiluma paprastai brangsta perpus mažiau.

V.Muntianas: „Gazprom“ turėtų laikytis sutarties

Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas mano, kad Rusijos dujų milžinas „Gazprom“ turėtų laikytis sutarties su Lietuva sąlygų, kai privatizuojant „Lietuvos dujas“ buvo sutarta, kad dujų kaina nekils iki 2012 metų.

„Jeigu yra susitarimai, tai jie turėtų būti vykdomi“, – trečiadienį Žinių radijo laidoje „Pozicija“ sakė jis.

V. Muntianas mano, kad labiausiai nukentės apie 2 mln. gyventojų naudojančių centrinį šildymą, kuris jiems turėtų brangti 15 proc.

Taip pat, anot jo, kilusios kainos turės neigiamos įtakos šalies įmonių konkurencingumui.

Kainos kilti turėjo jau seniai

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) skaičiuoja, kad Lietuvai gali tekti mokėti kiek mažiau nei tvirtina premjeras Gediminas Kirkilas, grasinantis, kad „Gazprom“ iš Lietuvos gali reikalauti apie 300 JAV dolerių už 1000 kubinių metrų. Anot VKEKK, jei neįvyks didelių tarptautinių įvykių, lemiančių naftos kainų kitimą, galima prognozuoti, kad gamtinės dujos šių metų pabaigoje prie Vokietijos sienos galėtų kainuoti 270-280 JAV dolerių už tūkst. kub. m. Taigi Lietuva gali tikėtis apie 250 JAV dolerių už tūkst. kub. m. kainos.

Komisija primena, kad „Gazprom“ vadovybė dar prieš porą metų paskelbė, kad Baltijos šalims taikys pereinamąjį laikotarpį, per kurį gamtinių dujų kainos didės iki kainų, kurias moka Vakarų šalys, atėmus transportavimo išlaidų skirtumą.

Tas pereinamasis laikotarpis baigiasi 2008 m. sausio 1 d. Nuo tada Lietuva turėtų mokėti tik 20-30 dolerių mažiau nei moka Vokietija, tačiau dėl brangstančios naftos dujų kainos didėja ir prie Vokietijos sienos: jei praėjusį pavasarį gamtinės dujos ten kainavo apie 250 JAV dolerių už tūkst. kub. m., tai liepos mėn. pasiekė 268 JAV dolerius ir gali toliau augti, jei nepigs arba dar brangs nafta (dujų kainos apskaičiuojamos imant paskutiniųjų 6 mėn. naftos ar jos produktų kainų vidurkį).

“Lietuvoje dujų kainos negalės augti daugiau nei mazuto kainos (palyginamąja energetine verte), nes priešingu atveju didieji vartotojai (elektros ir šilumos gamintojai) pradės kūrenti mazutą. Taip jau buvo 1999-2000 metais, kai mazutas buvo gerokai pigesnis už dujas ir „Lietuvos dujų“ vadovai dėjo didžiules pastangas, stengdamiesi parduoti dujas“, – rašoma VKEKK pranešime.

Anot kainų reguliuotojo, jei dujų kainos būtų nereguliuojamos, „Lietuvos dujos“ galėtų taikyti 15 proc. maržą, tada kaina vartotojams 2008 metais galėtų pasiekti ir 300 JAV dolerių, o „Dujotekanos“ kainas galėtų riboti tik mazuto kainos.

Įgyvendindama Gamtinių dujų įstatymą, komisija pakeitė gamtinių dujų kainų skaičiavimo metodiką, įtvirtindama joje tiekimo kainų reguliavimą, leisdama taikyti 5-7 proc. pardavimo maržą (kuo didesnė dujų kaina, tuo mažesnė marža).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją