„Prieš septynerius metus mes pradėjome kalbėti apie tokią programą, kaip susirišti su Lietuva, kad galėtume matyti tai, ką jūs čia turite“, - LRT tarybos posėdyje antradienį teigė Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė, Amerikos lietuvių tarybos narė Regina Narušienė.

Amerikos lietuviai per „TV Lituanica“ nori matyti kultūros, kalbos, istorijos laidas, programas vaikams. Pasak R. Narušienės, televizija nori bendradarbiauti su LRT. Ateityje „TV Lituanica“ planuojama plėsti į Kanadą ir Europą.

R. Narušienė teigė laukianti televizijai Vyriausybės skiriamų lėšų, kurios bus paskirtos per Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondą. Tas esą jau pažadėta, o pinigai rezervuoti. Televizijos sumanytojams transliacija internetu nepriimtina.

K. Petrauskis televizijos JAV neįsivaizduoja

LRT generalinis direktorius Kęstutis Petrauskis tarybos posėdyje aiškino, kad jei transliacijas pradės „TV Lituanica“, „LTV World“ tokiu atveju nepradės transliacijų į JAV ir apsiribos Europa. Kai kurie tarybos nariai suabejojo, ar Lietuvai reikalingos dvi panašios televizijos.

„Bus gana keista, jei netgi tos pačios laidos bus transliuojamos“, - pastebėjo tarybos narys Vytautas Ališauskas.

Ne kartą su JAV lietuvių atstovais derėjęsis dėl vietos laidų transliacijų per „LTV World“, K. Petrauskis DELFI sakė tik dabar supratęs apie tai, kad Amerikos lietuviai norėtų JAV įkurtos televizijos, kuri rengtų savo laidas. „Mes negalime prieštarauti“, - teigė K. Petrauskis.

Tačiau jis sakė to negalįs suprasti, esą visoje Europoje visuomeniniai transliuotojai turi tarptautinius kanalus, kurie skirti užsienyje gyvenantiems žmonėms atspindėti tam tikrą šalies veidą.

„Kaip šiek tiek žinantis televizijos reikalus, nelabai įsivaizduoju, kaip būtų galima įkurti televiziją Amerikoje. Tai kainuotų labai daug pinigų – pradedant tuo, kad TV reikėtų sukurti, nupirkti techniką, pasamdyti žmones, pradėti kurti programas – tam taip pat reikėtų lėšų“, - kalbėjo LRT vadovas.

Apie Vyriausybės televizijai „TV Lituanica“ pažadėtą valstybės paramą jis sakė nieko negirdėjęs. Pasak jo, kadangi šįmet biudžeto perskirstymas nenumatytas, lieka vienintelė galimybė – rezervo fondas.

Žiūrovai mokėti nenori

R.Narušienė prisiminė, kad dar prieš dešimt metų Arvydas Reneckis Čikagoje įkūrė Amerikos lietuvių televiziją, kurią transliavo per kabelinę televiziją. Tačiau kanalas rodė tik keliasdešimt kilometrų aplink Čikagą spinduliu. Norint, kad televizija būtų matoma plačiau, reikalinga transliacija palydovu.

Netrukus per kabelinę televiziją imtos transliuoti LTV žinios. Amerikos lietuviai nusprendę praplėsti televiziją ir apie kalbėjo su LRT. Tačiau, pasak R. Narušienės, Seimo ir JAV lietuvių bendruomenės posėdyje K. Petrauskis pranešė apie Lietuvos televizijos (LTV) transliavimą į užsienį.

Tai JAV lietuviams pasirodė nepriimtina, mat už programą JAV reikia mokėti, užsisakyti kanalą, tad žmonės transliacijų nepirktų.

DELFI primena, kad „LTV World“ televizijos programą sudarys LTV ir LTV2 televizijų autorinės bei archyvinės laidos bei produkcija, kurią LTV turi teisę transliuoti į kitas šalis. Kad JAV gyvenantys išeiviai matytų vietinių laidų, ketinama pirkti ir Čikagos lietuvių televizijos programų.

Vyriausybė projektui yra pažadėjusi apie 1 mln. litų paramą. Skaičiuojama, kad JAV gyvena 1 milijonas žmonų, save laikančių lietuviais arba kilusių iš lietuviškų šeimų. Televizija JAV kainuotų apie 2 milijonus litų per metus, o norint, kad ji aprėptų visą Europą, reikėtų apie 3,5 mln. litų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją