„Kategoriškai gal neatsakyčiau būčiau ar nebūčiau, pasakyčiau, kad gerokai pavargau paskutiniaisiais metais, paskutinieji pora metų buvo labai labai sunkūs metai ir jeigu susiklostytų palanki situacija, galbūt galėčiau grįžti, bet dabartinėje situacijoje labai sunku man dirbti ir reikėtų pailsėti", – po susitikimo su prezidentu sakė V. Jankauskas.

„Vienas iš situacijos apibrėžimų galėtų būti, kad atėjus dabartiniam premjerui nuo pat pirmosios dienos prasidėjo komisijos kritika ir ji vykdavo nuosekliai, pakartotinai, kiekvieną kartą mes girdime, kad komisija dirba blogai, komisija nieko nesupranta, neįvertina, politikuoja, o ypač V. Jankauskas, tai suprantate, kad man labai sunku dirbti", – tęsė kadenciją balandį baigęs VKEKK pirmininkas.

V. Jankauskas pripažino, kad komisija kai kuriose srityse turi per mažai galių ir jai reikėtų suteikti didesnes galias bausti už licencijavimo taisyklių nesilaikymą. Taip pat, jo manymu, reikėtų priimti ir atskirą įstatymą, reglkamentuojantį VKEKK veiklą.

Tam esą pritarė ir V. Adamkus.

„Visa tai, ką komisija gali, tai yra išrašyti administracinę baudą iki 1500 Lt įmonės vadovams, o kai kurie vadovai uždirba dešimt ar penkiolika kartų didesnius atlyginimus nei ta bauda, tai jiems ši bauda yra juokinga", – aiškino VKEKK pirmininkas.

Jis sakė pajutęs prezidento palaikymą ir sulaukęs teigiamo jo dešimties darbo metų vertinimo.

V. Adamkaus atstovė spaudai Rita Grumadaitė žurnalistams taip pat tvirtino, kad prezidentas dviejų kadencijų komisijos darbą įvertino teigiamai.

„Prezidentas įsitikinęs, kad tik nepriklausoma komisija gali priimti nešališkus sprendimus", – sakė ji.

R. Grumadaitė pateikė pavyzdžių, kad VKEKK sprendimai turi įtakos apie 40 mlrd. Lt piniginiam srautui ir 1 ct paklaida šilumos sektoriuje šalies mastu turi 84 mln. Lt efekt ą.

V. Jankauskas viso savo darbo metu, o ypač pastaraisiais metais, nuolat konfliktavo su didžiaisiais dujų tiekėjais Lietuvoje – UAB „Dujotekana" ir AB „Lietuvos dujos".

Konfliktas ypač suaštrėjo, kai Seimas pavasarį priėmė daugiau nei trejus metus rengtą Gamtinių dujų įstatymą, kuris iš esmės prieštaravo Vyriausybės teiktam projektui.

Vyriausybė siūlė reguliuojamas dujų kainas palikti tik buitiniams vartotojams, o likusiems jų nereguliuoti, o Seimas dar labiau sugriežtino jau galiojusį įstatymą ir numatė, kad dujų kainos kaip ir dujininkų pelno maržos turi būti reguliuojamos visiems.

Tai papiktino Vyriausybę, kuri jau yra priėmusi įstatymo pataisų nutarimo projektą ir ketina jas teikti Seimui. Premjeras Gediminas Kirkilas ne kartą tvirtino, kad dujų kainų reguliavimas prieštarauja „Lietuvos dujų" privatizavimo sutarčiai su Rusijos dujų milžinu „Gazprom", todėl mažės šio tiekėjo „Lietuvos dujoms" skiriama žaliavos dalis ir dujos šalies vartotojams brangs.

V. Jankauskas tikisi, kad gamtinių dujų kainų reguliavimo metodiką pavyks priimti dar šį mėnesį ir dirbant šiai komisijai.

Komisijos siūloma dujininkų pelno marža 7-8 proc., kai tuo tarpu "Lietuvos dujos" dirba su 15 proc. antkainiu, o "Dujotekana" su klientais tariasi atskirai ir pernai taikė 17 proc. antkainį.

Komisijos siūlomai metodikai ypač priešinasi šios dvi bendrovės, metodika jau buvo apskųsta teismui.

V. Jankauskas pabrėžia, kad Latvijoje dujų kainos reguliuojamos visiems vartotojams, tačiau Latvijai dujos tiekiamos tokia pačia kaina kaip ir Lietuvai.

Premjeras Gediminas Kirkilas jau yra numatęs, kad V. Jankauską pakeis „Lietuvos energijos" Branduolinės energetikos departamento direktoriaus pavaduotojas Darius Čeledinas.

D.Čeledinas taip pat yra Lietuvos teniso sąjungos viceprezidentas, o premjeras yra didelis šios sporto šakos gerbėjas.

Jis yra buvęs ir Artūro Zuoko vadovaujamos Liberalų ir centro sąjungos nariu, tačiau sako prieš pusantrų metų šią partiją palikęs.

„Poną Čelediną prastai pažįstu, tenisą žaidžiu prastai, kaip jau žinote, jį esu sutikęs, kai jis dirbo Vakarų skirstomuosiuose tinkluose, kai jie dar nebuvo privatūs, jis buvo atsakingas už tinklų plėtra, jis man pasirodė kaip pakankamai kvalifikuotas inžinierius, tai tiek aš apie jį žinau", – apie jį pakeisiantį kolegą sakė V. Jankauskas.

Kadenciją baigęs komisijos pirmininkas sakė neišgirdęs konkrečios datos, kada reikės užleisti postą.

„Neaišku, prezidentas sakė: "dėkitės daiktus ir dirbkite", – juokavo V. Jankauskas.

Keturis VKEKK narius ir pirmininką ministro pirmininko teikimu skiria prezidentas penkerių metų kadencijai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją