Griežtą reklamos apribojimo pataisą pasiūlė Sveikatos komiteto pirmininkas konservatorius Antanas Matulas.

Pagal iki šiol galiojusį įstatymą reklamuoti buvo draudžiama tik stipresnį nei 22 proc. alkoholį, o ir reklamos draudimas galiojo nuo 15 val. darbo dienomis ir nuo 8 val. savaitgaliais.

Vyriausybė yra išreiškusi neigiamą poziciją dėl siūlymo griežčiau riboti radijo ir televizijos alkoholio reklamą.

Naujame Alkoholio kontrolės įstatyme taip pat įrašyta nuostata, kuria alaus mišiniai prilyginami sidrui ir alui - leidžiama jais prekiauti kioskuose, paviljonuose, nestacionariose degalinėse, automobilinėse parduotuvėse, stacionarių prekybos įmonių nespecializuotuose skyriuose, o pilstomais - ir masiniuose renginiuose, parodose, mugėse bei firminėse gamybos įmonių parduotuvėse.

Aludariai nepatenkinti

Tuo tarpu Lietuvos alkoholio gamintojai kritikuoja tokį Seimo sprendimą, teigdami, jog toks nutarimas ne tik neapgalvotas bet ir ekonomiškai nepasvertas. Anot UAB „Švyturys“ viešųjų ryšių vadovo Dainiaus Smailio, toks draudimas tik pablogins situaciją ir paskatins stipriųjų alkoholinių gėrimų vartojimą.

„Mūsų nuomone šį kartą Seimas neįsigilino į klausimo esmę, o nuėjo lengviausiu –draudimo keliu. Ir mes galvojame, kad reklamos draudimas neišspręs ir nepašalins girtavimo priežasčių, kurios yra socialinės ir psichologinės kilmės, ir gerokai gilesnės nei reklama. Viena svarbiausių šio draudimo pasekmių – lietuviai dar daugiau ims vartoti stipriųjų gėrimų, ypač degtinės. Mat seimas suvienodino reklamos taisykles ir tai tikrai nelogiškas žingsnis. Panašią istoriją mes turime Estijoje, kur prieš porą metų buvo alaus reklamos draudimas. Ir visa tai baigėsi tuo, jog Estijoje dramatiškai išaugo stipriųjų alkoholinių gėrimų pardavimas“, - sako UAB „Švyturys“ viešųjų ryšių vadovas.

Priimtu draudimu abejoja ir patys parlamentarai, tikėdamiesi jog prezidentas vetuos šias pataisas.

„Toks įstatymas koks jis yra priimtas tikrai nemažins alkoholio vartojimo, mano supratimu priešingai – dar paskatins jo plitimą visuomenės tarpe. Todėl, matyt, reikia grįžti į seimą ir bandyt ieškot efektyvesnių kovos priemonių su alkoholiu. O tai, kad yra uždraudžiama bet kokia reklama ir informacija apie lengvuosius alkoholinius, kaip rodo pasaulinė patirtis, automatiškai padidėja stipriųjų bei visokių surogatinių gėrimų vartojimas visuomenėje“, - sako klaipėdietis seimo narys Eligijus Masiulis.

Prekiauti alkoholiniais gėrimais prekybos įmonėse, įrengtose daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose, nebus galima nuo 22 val. iki 9 val. ryto. Tačiau daugiabučio, kuriame veiks alkoholio parduotuvė, gyventojai su prekybininkais galės susitarti, kad alkoholiu nebūtų prekiaujama ir kitu laiku, kuris neįeis į draudžiamą metą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją