Išvadose kliuvo ir Vilniaus miesto savivaldybei – ji kaltinama neteisėtai išdavusi leidimą kolektoriaus statybai.

Tačiau nors 21 komisijos narys pasirašė tyrimo aktą, dėl griūties priežasties bendrai nesutarta – kai kurie komisijos nariai dar pateiks savas pastabas, kuriose įvardys, jų nuomone, nelaimės kaltininkus. Komisijos išvadas tvirtins Vilniaus miesto meras Juozas Imbrasas. Jokiais dokumentais nepagrįstais preliminariais duomenimis, nugriuvusių butų ir nuo avarijos nukentėjusių, tačiau nenugriuvusių butų gyventojai patyrė 8,5 mln. litų nuostolį.

Išvadose minimi griūties kaltininkai savo kaltę neigia. Kas kaltas dėl namo griūties ir kas atlygins milijoninius nuostolius gyventojams turėtų nuspręsti teismas.

Savivaldybė – nekalta?

Savivaldybės samdytas ekspertas Rymantas Kvietkauskas sako, kad priežastis nustatyta pakankamai tiksliai. Pasak jo, atkasus vandentiekio šulinį paaiškėjo, kad šulinys įgriuvęs. „Išaiškėjo, kad netinkamai buvo vykdyti statybos darbai, griuvus šuliniui, įvyko vandentiekio avarija, ką žinojo visi iš karto“.

Ekspertas sako, kad tokiam vamzdžiui išsimovus, vanduo plūdo iki 150 litrų per sekundę. Kadangi šalia namo buvo iškasta tranšėja, susidarė sąlygos vandeniui tekėti pamatų link. Pasak R. Kvietkausko, pažeistas vienas Statybos įstatymo punktų, numatantis, kad „inžinerinių tinklų savininkai neturi teisės reikalauti iš statytojų statyti visuomeninius komunalinių tinklų inžinerinius statinius“, o kolektorius – komunalinis statinys. Savivaldybė, pasak eksperto, iš namo statytojo reikalavo pastatyti kolektorių.

Tuo tarpu savivaldybė savo kaltės neįžvelgia. „Mes privalome išduoti leidimą. Statybos įstatymo punktą reikia skaityti iki galo. Savivaldybė privalo išduoti sąlygas ir prie jų, jei reikalinga, pasirašyti sutartį. Tas ir buvo padaryta“, - sakė Vilniaus miesto savivaldybės Energetikos ir ūkio departamento direktorius Virginijus Dastikas.

Pasak jo, komisijos aktas bus perduotas tyrimą vykdančiai prokuratūrai. V. Dastikas sako, kad merui patvirtinus išvadas, nukentėję gyventojai galės pradėti „vykdyti diskusijas dėl nuostolių padengimo“. Jie turės kreiptis arba į šalia nugriuvusio namo statybas vykdžiusią bendrovę „Constructus“, arba į kurią kitą išvadose nurodytą trečią šalį.

Kalti visi?

Įmonės „Constructus“ generalinis direktorius Virgaudas Juocevičius teigė, kad statybos procese per keletą metų dalyvavo daug dalyvių. „Nėra įrankių ir instrumentų, kurie komisijai leistų parašius aktą procentaliai sudėlioti atsakomybes, kaip yra tarptautinėje praktikoje“, - sakė V. Juocevičius

Pasak jo, kaltės procentines dalis turėtų įvardyti tarptautinė kompanija, tuomet prasidėtų turto atstatymo procesas. Todėl „Constructus“ ketina pasinaudoti tokios įmonės paslaugomis.

Bendrovės vadovas sako, kad nelaimės pradžia ginčytina – kai įvyko avarija, aikštelėje darbininkų nebuvo, tad kaltinti bendrovę, kad avariją sukėlė vykdyti statybos darbai esą negalima.

Šią poziciją bendrovė ketina išsakyti savo pastabose, kuris bus pridėtas prie akto. V. Juocevičius įsitikinęs, kad norint greitai atstyti prarastą turtą gyventojams, teisminis procesas būtų neefektyvus.

Dėl šios priežasties „Constructus“ ketina inicijuoti susitikimą su visomis su nelaime susijusiomis pusėmis. Įmonė mano, kad kaltę prisiimti ir nuostolius atlyginti gali dalinai atsakomybę prisiėmusios pusės, minimos komisijos akte - išdavę projektavimo sąlygas, projektuotojai, techniniai prižiūrėtojai, statybininkai, subrangovai. „Iš visų šių veikėjų turi kažkas atsakyti savo dalimi“, - sakė Virgaudas Juocevičius.

Gyventojai išvadomis patenkinti

„Išvados labai tenkina. Liko pagrindinis klausimas gyventojams – kas kiek yra kaltas?“, - paaiškėjus komisijos išvadoms žurnalistams sakė nugriuvusio namo gyventojų atstovas Arūnas Pakėnas.

Iš nustatytų kaltininkų ir ketinama prašyti žalos atlyginimo. Pasak A. Pakėno, gyventojai bandys eiti derybų keliu ir tiki, kad teismų neprireiks.

Eksperto paslaugos savivaldybei kainavo apie pusę milijono litų. Pasak V. Dastiko, jis netik tyrė avarijos priežastis, bet ir samdė rangovines organizacijas, rūpinosi, kad būtų likviduoti avarijos padariniai, kad namas neliktų avarinės būklės, rūpinosi statybinių medžiagų sandėliavimu.

Šiuo metu apgriuvęs namas Šiaulių gatvėje užkonservuotas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją