Netgi pasigirdo nuogąstavimų, kad rūkymas lauke bus geras pretekstas nesąžiningiems klientams pasprukti nesusimokėjus. Kaip tvarkysis kavinės, kuriose negalės būti net atskirų uždarų patalpų rūkantiesiems, spręs patys verslininkai. Kai kurie svarsto galimybę įrengti žiemą šildomas rūkymo vietas lauke. Tuo tarpu virš barų ir kavinių įsikūrę gyventojai nuogąstauja, kad bus pažeista jų teisė kvėpuoti grynu oru.

"Gyvenu siauroje Senamiesčio gatvelėje priešais naktinį klubą. Jei visi jo klientai trauks dūmą lauke po mano langais, namuose jausiuosi kaip prirūkytame bare", - piktinosi vilnietė Kristina.

Kaip sakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė, apie 70 proc. visų šalies kavinių draudimą rūkyti įsivedė dar gegužės mėnesį, todėl nerūkymo įvedimui iš esmės pasiruošta. E.Šiškauskienės teigimu, labiausiai draudimą rūkyti pajus maži barai ir "pub’ai", į kuriuos kompanijos ateina išlenkti bokalo alaus ir parūkyti, mažiausiai permainos atsilieps prašmatniems restoranams.

E.Šiškauskienė neigia nuogąstavimus, kad įstatymo leidžiami pypkių ir cigarų klubai taps galimybe apeiti rūkymo draudimą maitinimo įstaigose. Pasak jos, ši išimtis priimta su dideliais apribojimais ir reikalauja daug investicijų. "Įsivaizduokite, ką reiškia mažam senamiesčio barui įsirengti atskirą įėjimą, atskiras patalpas ir panašiai", - sakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė.

Didelę įstatymo spragą ji mato ir baudų, numatytų už reikalavimų nesilaikymą, sistemoje. "Manau, šiuo atveju mokės nekaltas. Juk neis padavėja stumdytis su kiekvienu klientu, kuris užsinorės baro viduje prisidegti cigaretę", - piktinosi E.Šiškauskienė. Pasak jos, už nusižengimą turi būti atsakingas tas, kas jį padarė.

Kalbinti trijų didžiausių miestų verslininkai tvirtino, atsirasiančių pokyčių nedramatizuojantys, tačiau draudimą rūkyti vertino prieštaringai.

UAB "Čilija" marketingo skyriaus vadovo Mindaugo Gumausko teigimu, jų tinklas yra pasiruošęs atsisakyti rūkymo restoranuose. "Tikriausiai nebus taip, kad užgesinsime cigaretes per Naujuosius, išmušus 12-kai. Rūkyti bus draudžiama nuo naujos darbo dienos ryto", - sakė M.Gumauskas. "Čilija" klientams kol kas siūlys rūkyti lauke. Vėliau bendrovė žada įrengti žiemą šildomas rūkymo vietas lauke ar lauko terasose.

"Iš verslo pusės būtų geriau, jei įstatymas būtų palikęs kokią alternatyvą. Tačiau, nors pati rūkau, permainas vertinu teigiamai", - sakė Klaipėdos verslininkų Senamiesčio sąjungos pirmininkė, restorano "Taravos Anikė" šeimininkė Eugenija Odebrecht.

Vieno populiaraus Kauno restorano vadybininkė pasakojo, kad restorane nerūkoma nuo gegužės, tačiau klientų srautas nesumažėjo: "Kiti net džiaugiasi, kad banketo metu gali "pasivaikščioti". Naująja tvarka nepatenkintas "Bernelių užeigos" tinklo savininkas Algis Mažeika sakė: "Pas mus yra jaukūs kiemeliai, bet žiemą lauke šalta. Norėtume įrengti specialias uždaras patalpas, bet kol kas tai draudžiama".

Už pažeidimus – baudos

Po Naujųjų metų įsigaliojus Tabako kontrolės įstatymo pataisoms nebus galima rūkyti restoranuose, kavinėse, baruose, kitose viešojo maitinimo įstaigose, klubuose, diskotekose, išskyrus specialiai įrengtus cigarų ar pypkių klubus. Tokių klubų steigimo tvarką ir sąlygas nustatė Vyriausybė.

Pažeidus šiuos reikalavimus juridiniams asmenims gresia baudos nuo vieno iki penkių tūkstančių litų. Jas už pažeidimus skirs Valstybinė tabako ir alkoholio kontrolės tarnyba.

Uostamiesčio Priklausomybės ligų centro vyriausiasis gydytojas Linas Slušnys pasidžiaugė: "Pagaliau Lietuva ėmė žengti teisingu keliu, kai nerūkantiems suteiktos didesnės teisės nei rūkantiems. Iki šiolei man atrodė, kad yra priešingai". Tačiau tikėtis, kad ši įstatymo nuostata sumažins rūkančiųjų skaičių šalyje, specialistų teigimu, būtų naivoka, esą rezultatams pasiekti reikėtų radikalesnių permainų.