Kausis dėl kanapių

Imtis alternatyvių žemės ūkio kultūrų auginimo skatinami žemdirbiai atsigręžė į kanapes. ES valstybėse senbuvėse kanapės auginamos pluoštui ir biokurui. ES leidžiama auginti kanapių veisles, kurios neturi narkotinių medžiagų. Nors esame šios Sąjungos nariai, mūsų šalyje kanapes auginti tebėra uždrausta.

Tačiau šie augalai gali prasiskinti kelią, nes už leidimą auginti kanapes stoja ne tik šiuo verslu suinteresuoti žemdirbiai, verslininkai, bet ir jų naudą suvokiantys šalies politikai. Juolab kad draudimas auginti kanapes prieštarauja ES nuostatoms. Taigi neabejojama, jog ir mūsų žemdirbiams atsivers galimybės išnaudoti šią, manoma, pelningą veiklos sritį.

Baltijos kanapių augintojų ir perdirbėjų asociacijos vadovas R.Rudokas sakė, jog iniciatyvos vadovauti šiai asociacijai ėmėsi dėl to, kad kiekviena naujovė ar iniciatyva jam labai įdomi ir akivaizdžiai mato kanapių verslo naudą žemdirbiams.

“Tikrai noriu, kad mūsų žemdirbiai nebūtų ignoruojami prieš kitų ES valstybių žemdirbius. Nereiklioms ir ligoms atsparioms kanapėms augti mūsų žemės palankios. Kanapės naudingos ir kaip kuras, ir kaip pluoštas. Be to, yra linų pluoštą perdirbančių įmonių, kurias būtų galima pritaikyti kanapių pluoštui perdirbti”, - vardijo kol kas Lietuvoje draudžiamo augalo privalumus asociacijos vadovas. Vakar asociacijos delegacija turėjo vykti į Ukrainos ūkius, auginančius narkotinių medžiagų neturinčių kanapių veisles, pasisemti patirties.

R.Rudokas jau apsilankė Rokiškio rajone, bankrutuojančiame “Linepos” linų perdirbimo kooperatyve Panemunėlio geležinkelio stoties gyvenvietėje, kalbėjosi su kooperatyvo pajininkais apie pastatų ir įrangos perspektyvas.

Anot R.Rudoko, Seimas dar šį mėnesį turėtų svarstyti įstatymų pataisas, kuriomis būtų panaikintas draudimas auginti kanapes. Pasak jo, šis klausimas nebus lengvai sprendžiamas, nes legalizavus kanapių auginimą teks kautis dėl ES kvotų šios kultūros augintojams, dėl veislių sertifikavimo, kanapių plotų ir augintojų kontrolės.

Augalas naudingas ir …

Specialistų teigimu, kanapės, kaip žemės ūkio augalas, labai tinka biokurui. Augalai auga masyvūs, iš hektaro gaunama iki 22 tonų kurui tinkamos masės. Be to, labai palankus jų nuėmimo laikas, nes stiebus galima pjauti ir žiemą. Vakarų šalys, ieškančios alternatyvų aplinką teršiančiam ir brangiam kurui, kanapių, kaip pigesnio ir ekologiško kuro, pasiūla jau domėjosi ir Lietuvoje.

Patirties kanapių augintojams galima pasisemti kaimyninėje Lenkijoje, Vokietijoje, kur kanapių plotai kasmet plečiami. Tiesa, lenkai kanapes daugiausia augina sėklai. Kanapių pluoštas tinka itin tvirtam audiniui austi, o maišytas su plastmase iš kanapių pagamintas audinys gali būti naudojamas automobilių apdailos ir kitoms detalėms. Anksčiau Lietuvoje, kaip ir daugelyje Vakarų šalių, kanapes auginti nebuvo draudžiama, iš jų pluošto buvo gaminamos virvės, kiti namų apyvokos reikmenys, sėklos naudojamos gyvulių pašarams.

Įvertinę kanapių naudingumą ir tai, kad šiuos augalus ES teisės aktai auginti leidžia, Žemės ūkio rūmai ne kartą kreipėsi į Seimą, Žemės ūkio ministeriją dėl draudimo auginti nenarkotines kanapes panaikinimo.

Legalizuoti kanapių auginimą nebus taip paprasta. Būtina parengti griežtą auginimo kontrolės tvarką, kad dideliais pinigais suinteresuoti asmenys, prisidengę paprastų kanapių augintojais, nesiimtų narkotinių medžiagų auginimo verslo.

Kanapių legalizavimo oponentai teigia, kad esame dar nepasirengę legalizuoti šios kultūros auginimo, nes nėra sutvarkytas kontrolės mechanizmas. Tačiau teigiami pokyčiai dėl šios kultūros auginimo perspektyvų Žemės ūkio ministerijoje jau prasidėjo. Norint gauti paramą už kanapių pasėlius, viena iš sąlygų būtų su perdirbėju sudaryta sutartis.

Pakeis linus?

Lietuvoje kanapių perdirbimo įmonių kol kas nėra. Tačiau dėl itin mažų išmokų masiškai ėmus bankrutuoti linų perdirbimo įmonėms, susimąstyta, kad jas būtų galima pritaikyti kanapių pluoštui perdirbti.

Šiuo metu iš 14 šalies linų perdirbimo įmonių dalis jau bankrutuoja arba rengiasi bankrotams, nes šalyje katastrofiškai sumažėjo linų pasėlių ir nebėra žaliavos. Rokiškio rajono Panemunėlio seniūnijos seniūnas Anicetas Bytautas teigė, jog bankrutuojantis “Linepos” kooperatyvas kol kas nesvarstė perspektyvos linų perdirbimo įrangą pritaikyti kanapių pluoštui. Tačiau, anot jo, pajininkai tariasi, kaip išsaugoti esamą pluošto perdirbimo bazę, įrengimus ir juos pritaikyti kitokiai veiklai. Jeigu būtų leidžiama auginti kanapes, seniūno galva, realu, jog “Linepos” bazė galėtų būti panaudota šios kultūros pluoštui perdirbti.

Tokią idėją palaiko Rokiškio rajono ūkininkų vadovas Vytautas Šlikas. Jis organizuoja grupės žemdirbių kelionę pas Lenkijos ūkininkus ir, jeigu pavyks, ketina aplankyti bent vieną ūkį, kuriame auginamos nenarkotinės kanapės.

… pavojingas

Kanapės pagal populiarumą yra antras po alkoholio svaigalas. Iš kanapių žmonės išmoko gamintis narkotikus - hašišą, marihuaną, šis augalas yra vienas populiariausių narkotinių augalų. Kanapės - psichoaktyvus narkotikas, kuris paveikia smegenis ir psichiką.

Daugiausiai narkotinių kanapių auginama Afganistane, Kolumbijoje, Irake, Jamaikoje, Libane, Meksikoje, Turkijoje.

Nors Lietuvoje kanapes, kaip ir aguonas, auginti uždrausta, kasmet konfiskuojama po kelis šimtus kilogramų kanapių narkotikų žaliavos.

Šalies policijos duomenimis, šiemet per tradicinę prevencinę keturių mėnesių akciją "Aguona-2006" buvo sunaikinti beveik 5 tūkst. kv. m aguonų ir 233 kv. m kanapių pasėlių. Už neteisėtą opijinių aguonų, kanapių ar kokamedžių auginimą nubausti 685 asmenys. Policijos pareigūnų organizuotų reidų metu nustatyta 50 asmenų (iš jų - 9 nepilnamečiai), kurie platino narkotines ar psichotropines medžiagas, nustatyti 744 narkotinių medžiagų vartotojai (iš jų - 24 nepilnamečiai).

Rokiškio rajone per akciją policija surengė 11 reidų, sunaikino 5 kv. m kanapių ir 4 kv. m. aguonų pasėlių. Keturiems asmenims surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai.