Vaizdo įraše, kuriame buvo įamžinta ši ataka, matyti, kaip pirmadienį prie Didžiojo Barjerinio rifo S.Irwinas plaukia virš rajos, kuri staiga duria jam dygliuota uodega į širdį, žurnalistams sakė vadybininkas Johnas Staintonas.

"Jame matyti, kaip Steve`as plaukia virš rajos, kuri pakelia savo uodegą ir duria jam (į krūtinę)", - pažiūrėjęs vaizdo įrašą teigė J.Staintonas.

"Jis išsitraukė dyglį ir po minutės neteko sąmonės. Operatorius turėjo nutraukti filmavimą", - pasakojo jis.

"Labai sunku žiūrėti (šį vaizdo įrašą), net matai, kaip miršta žmogus ... tai siaubinga", - pažymėjo J.Staintonas.

44 metų S.Irwinas, išgarsėjęs visame pasaulyje kaip chaki spalvos drabužiais apsivilkęs televizijos laidų vedėjas, gaudantis krokodilus, nelaimės metu prie šiaurės rytinių Australijos krantų filmavo naują dokumentinį filmą.

Jūrų gyvūnijos ekspertai teigia, kad dygliauodegės rajos nuodingais dygliais gali sužaloti kaip peiliu ar durklu, padarydamos sunkias žaizdas iki 20 cm gylio.

"Dantyti dygliai gali išplėšti ir išdraskyti raumenis", - sakė Australijos nuodų tyrimo padalinio direktoriaus pavaduotojas, daktaras Bryanas Fry.

Žinia apie S.Irwino žūtį pribloškė australus ir milijonus gamtininko gerbėjų visame pasaulyje. Australijos ministras pirmininkas Johnas Howardas antradienį netgi pertraukė parlamento darbą, kad pagerbtų jo atminimą.

"Jis buvo išskirtinė, įsimintina Australijos asmenybė, ir aš labai liūdžiu dėl jo mirties", - parlamentui sakė J.Howardas.

"Mes gedime dėl jo netekties. Mus pribloškė tragiškos aplinkybės, kuriomis jis mus paliko. Dabar savo meilę ir maldas skiriame jo skausmo prislėgtai šeimai", - teigė jis.

Dokumentinių filmų apie gamtą kūrėjas Benas Croppas pasakojo, kad atakos vaizdo įraše matyti, kaip S.Irwinas plaukia šalimais milžiniškos rajos, sveriančios apie šimtą kilogramų. Operatorius filmavo priešais rają, kuri dėl to galėjo išsigąsti ir smogė.

Dygliauodegės rajos paprastai būna ramios ir puola tik iškilus pavojui.

J.Staintonas nurodė, kad operatorius apie ataką sužinojo tik tada, kai pamatė kraujuojantį S.Irwiną.

Kino žvaigždė Russellas Crowe S.Irwiną pavadino "tikru laukinės gamtos kareiviu" ir pridūrė: "Jis buvo australas, kokiu mes visi siekiame tapti. Jis suvirpino mano širdį. Aš juo tikėjau. Aš jo pasiilgsiu".

Pažįstamas iš savo firminės frazės "Crikey", kurią sušukdavo per artimą kontaktą su gyvūnais, S.Irwinas sukūrė beveik 50 dokumentinių filmų, kurie buvo rodomi per kabelinį televizijos kanalą "Animal Planet".

JAV įsikūrusi televizijos kompanija "Discovery Communications", prodiusuojanti kanalą "Animal Planet", pranešė, jog S.Irwino garbei įsteigs gamtos išsaugojimui skirtą fondą ir surengs jo laidų maratoną.

"Discovery" pažymėjo, kad vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota S.Irwino žūtis, niekada gali būti neparodytas.

Australijos laikraščiai antradienį skyrė publikacijas S.Irwino, kuris net buvo pavadintas "šių dienų Nojumi", atminimui, o gerbėjai, tarp jų ir turistai iš Amerikos, prie jo zoologijos sodo Kvinslando valstijoje nešė vainikus.

"Mes manėme, kad jis yra supermenas, kad jis yra nesunaikinamas", - redakcijos skiltyje rašė Sidnėjaus laikraštis "The Daily Telegraph".

"Tačiau mes klydome".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)