Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas laidoje pristatys, kaip atrodys skelbiama talonų sistema. S. Malinauskas kalbės, kad „vaučeriai“ bus prieinami visiems, ne tik socialiai remtiniems. Premjero patarėjas sako, kad nuo sausio mėnesio bus sukurta sistema, kad produkciją galėtum pirkti ir iš ūkininkų, kurie prekiauja ne tik parduotuvėse, bet ir turguose bei kitose prekybos vietose.

S. Malinauskas laidoje pasakos, kad tokia sistema yra įvedinėjama Japonijoje, Italijoje, Belgijoje tokia sitema įvedama dėl darbo jėgos.

Viename iš didžiųjų prekybos centrų dirbanti Danguolė laidoje pasakos, kad jos atlyginmias per mėnesį siekia vos 250 eurų, todėl maisto kuponai jai reikštų labai daug. Moteris sakys, kad ji turi tris vaikus, du iš jų – nepilnamečiai, o gyventi beveik nėra iš ko, todėl bet kokia valstybės pagalba – sveikintina.

Žmonės kuponus galėtų įsigyti už aštuonis eurus ir tam tikrose prekybos vietose su juo maisto produktų būtų įsigyjama už 10 eurų ir taip suteikiama 20 proc. nuolaida. O ją suteikusiam prekybininkui būtų mėnesio gale kompensuojama iš biudžeto.

Ketinama per mėnesį leisti įsigyti ribotą kuponų skaičių. Jau žinoma, kad už juos būtų galima pirkti tik šalies ūkininkų produkciją: mėsą, pieno produktus, daržoves, vaisius. Tiesa, nedaug kur yra tokių prekybos. vietų.

Banko „Swedbank“ vyresnioji ekonomistė Laura Galdikienė sako, kad maisto kuponai nėra išeitis. Ekonomistė laidoje pasakos, kad pastaruosius du dešimtmečius pajamos Lietuvoje sparčiausiai augo mažiausiai uždirbantiems. L. Galdiekienė sakys, kad nuo 2008 – tųjų metų darbo užmokestis mūsų šalyje didėjo daugiau kaip 40 proc. Be to, žmonės didėjant altlyginimams – daugiau pinigų skiria paslaugoms, drabužiams ir kitoms prekėms. Moteris sakys, kad tokia praktika nepasiteisina.

Visą laidą apie Vyriausybės planuojamas naujoves žiūrėkite šiandien laidoje „Yra, kaip yra“ 17 val. 35 min. per LNK.