Pardavimų konsultatas patikina, kad dažnai į šią sritį žiūrima, kaip į laikiną, kol bus rastas pelningesnis ir tinkamesnis darbas. Todėl, esą, tokie pardavėjai gadina šios profesijos įvaizdį, nes neturi tam tinkamų savybių bei noro. Tai, pasak pašnekovo, apsunkina ir jo darbą, ir atstumia klientus bei galvojančius apie šią profesiją: „Tai yra profesija, į kurią gali lengvai ateiti, bet labai sunkiai joje išgyveni“.

Tačiau padirbus vos keletą dienų, jokiu būdu negalima teigti, kad žmogus pardavimams netinkamas, nes, pasak M. Žebrausko, įgūdžių reikia mokytis: „Yra žmonių – talentų, kurie perpranta šios profesijos subtilybes ir greitai kyla karjeros laiptais. Yra žmonių, kuriems reikia daugiau mokytis ir suprasti, kodėl jie čia. Mat daugelis žmonių į pardavimus ateina tik todėl, kad moka gerai kalbėti. Tik vėliau jie suvokia, kad to nepakanka. Reikia klausytis, suvokti kliento poreikius ir juos tenkinti“.

„Vienas žmogus po mano seminaro atsistojo ir pasakė: „Supratau, kad tai – ne man“. Ir tai buvo labai stiprus suvokimas, nes vadovas su juo tai bandė suvokti ketverius metus“, - patirtis pasakoja pašnekovas. Jis patikina, kad labai talentingų šios srities profesionalų nėra daug: „Retai kada sutinku stiprų pardavėją. Tai nėra tik įtaka, tai ir santykių kūrimo kompetencija, ir verslumas, kiek jis gali veikti toje „futbolo aikštelėje“, kiek jis gali be vadovo priimti sprendimus. Pagrindinis šiuolaikinio pardavėjo bruožas – pasitikėjimo kūrimas“.

Pardavimuose, pasak pašnekovo, būtinas suvokimas, kad prekę ar paslaugą turi ne įbrukti, o spręsti žmonių problemas, aiškintis jų poreikius. Kai tai supranti, esą, pakinta požiūris į pardavimus ir darbas sekasi kur kas geriau. Mat tie žmonės, anot M. Žebrausko, kurie tiki parduodamu produktu ar paslauga ir sako, kad patys tai pirktų, tuo entuziazmu užkrečia ir kitus.

Tai pardavimuose, pasak M. Žebrausko, dažnai rodo moterys. Konsultantas pasakoja tikįs, kad šioje profesijoje moterys ypač sėkmingos dėl emocinės kompetencijos bei kruopštumo: „Pasaulyje daug svarbių pozicijų užima moterys, nes jos atlieka užduotis iki galo“. Taip pat, esą, jo puikiai geba aiškintis žmonių poreikius.

Pardavimai, pasak konsultanto, neįsivaizduojami ir be charizmos. Pašnekovas dalijasi patirtimi, kad aplinkinius traukiantys žmonės – sėkmingesni pardavėjai: „Jeigų jūs esat „faini“ žmonės ir patinkate kitiems, eikite į pardavimus – jums sekasis“.

Organizacija „Talentų karta“ startuoja su nauja programa “300 pardavimo talentų”. Programa skirta tiems žmonėms, kurie nori suprasti, kiek geri pardavėjai jie gali būti. Per tris mėnesius 23-30 metų žmonės galės išbandyti save aibėje praktinių komandinių užduočių, klausytis profesionalų patarimų ir pasakyti, ar pardavimai skirti jiems. Negana to, kone trečdalis programos dalyvių turės galimybę įsidarbinti įmonėse, kurios daug dėmesio skiria pardavimams, turi teisingą požiūrį į juos, nori ugdymti savo darbuotojus.

Susipažinti ir užsiregistruoti į programą: www.talentukarta.lt