„Praėjusią savaitę pastebėjome, pavyzdžiui, kad čia nuolat plaukioja vienas rusų laivas, renkantis žvalgybos duomenis, o tai, kaip sakiau, yra normalu. Atpažinome keletą orlaivių, kurie praskrido virš mūsų pajėgų. Atpažinome keletą rusų fregatų, rodančių, kad jos plaukioja čia, šiame rajone. Bet, kaip jau sakiau, viskas (yra) normalu ir viskas (yra) taip, kaip tikėjomės“, – teigė Vokietijos kontradmirolas ir pratybų vadovas Stephanas Haischas.

Šių pratybų metu treniruojamasi vykdyti amfibines operacijas ir suduoti smūgius iš jūros į sausumą, taip pat užtikrinti maršrutus per Baltijos jūrą vandenyse prie Latvijos ir Estijos – NATO narių, kurios rytuose ribojasi su Rusija ir nuo praėjusių metų, kai Rusijos pajėgos įsiveržė į Ukrainą, jaučia didesnę savo buvusios sovietų laikų šeimininkės grėsmę. Šios pratybos prasidėjo rugsėjo 9 dieną, ir jose dalyvauja apie 30 laivų ir daugiau kaip 3 tūkst. karių iš visų Baltijos jūros regione esančių NATO šalių, taip pat JAV, Kanados, Nyderlandų, Belgijos, Prancūzijos ir netrukus NATO nare tapsiančios Švedijos.

Vokietijos kontradmirolas ir pratybų vadovas Stephanas Haischas sakė, kad Rusijos figūravimas Baltijos jūroje, įskaitant žvalgybos laivą, fregatas ir vieną orlaivį, yra normalus ir buvo tikėtinas reiškinys, tačiau šių metų NATO pratybos nutolo nuo sukurtų scenarijų ir priartėjo prie realybės.

„Daugelį metų treniruodavomės pagal sukurtus scenarijus. O dabar esame šiek tiek labiau priartėję prie realios prasmės, geografijos, partnerių ir varžovų. Taigi, jos yra realistiškesnės, nei anksčiau“, – teigė Stephenas Haischas.

Latvijos karinio jūrų laivyno vadas, kapitonas Maris Polencas sakė, kad vykstant karui Ukrainoje, karinis jūrų laivynas turi tobulinti savo būsimus jūrinio minavimo ir išminavimo sugebėjimus.

„Latvijos kariniam jūrų laivynui dabar svarbu rūpintis būsimų sugebėjimų vystymu. Siekiame plėsti pakrančių gynybos pajėgumus. Jau pradėjome tai daryti ir, žinoma, stebime Juodosios jūros regioną, kur minavimas, išminavimas yra tapęs realybe. Iki šiol visą laiką dirbome su istorinės amunicijos nukenksminimu. Dabar turime realias minas ir matome, kad tai yra (tikra) grėsmė. Be to, (tai) gali nutikti ir Baltijos jūroje, jei šiame regione kils panašus konfliktas. Taigi, turime būti pasirengę“, – sakė Latvijos karinio jūrų laivyno vadas, kapitonas Maris Polencas.