Bavarijos Alpėse tyvuliuojančiam karjero ežerui tokią neįprastą spalvą suteikia sieros bakterijos, iškilusios į vandens paviršių. Vietos valstybinė aplinkos apsaugos tarnyba nurodo, kad šių bakterijų ląstelės yra rausvos (violetinės) spalvos dėl natūralių pigmentų – karotinoidų.

Šios bakterijos paprastai aptinkamos gilesniuose vandens sluoksniuose, kur nebūna deguonies – būtent ten jos randa palankias sąlygas jų cheminei sudėčiai, pavyzdžiui, didelius ištirpusios sieros kiekius, pažymi aplinkos apsaugos tarnyba.

Šios bakterijos paprastai tūno ežero gelmėse, tačiau kartais jų ramybė sutrikdoma ir jos iškyla į paviršių, suteikdamos ežerui spalvos efektą. Tačiau daugumai lankytojų svarbiausia buvo ne mokslinės priežastys, o džiaugsmas regint tokią neįprastą vandens spalvą – tarsi į ežerą būtų išpiltas kibiras, pilnas violetinių dažų.

„Taip, jis atrodo neįprastai. Kai pamačiau laikraštyje nuotrauką, pamaniau, kad tai fotomontažas ar kažkas panašaus. Tačiau šalimais buvo paaiškinta, kad tokią spalvą suteikia violetinės bakterijos, todėl tai stebina dar labiau. Nemanau, kad dažnai pamatysi tokį reginį“, – kalbėjo praeivis Florianas Suedblickas.

Po kurio laiko bakterijos vėl nugrims gilyn, tačiau kol kas lankytojai gali saugiai mėgautis neįprastu vaizdu, nes šių bakterijų dujos yra pavojingos tik uždarose erdvėse. Violetine spalva ežeras jau buvo nusidažęs 2020 ir 2021 metais.