„Iš techninės pusės esame pasirengę panaudoti branduolinį ginklą. Nuolatinė kovinė parengtis, pirma. Antra, ir tai yra žinomas faktas, mūsų branduolinė triada yra modernesnė už bet kurią kitą triadą. Tik mes ir amerikiečiai iš tikrųjų turime tokias triadas, sausuma, jūra ir oru pristatomus ginklus. Ir mes čia pažengėme daug daugiau, nes mūsų ginklai šiuolaikiškesni. Ir tai žino visi, kad turime panašų kiekį, bet mes modernesni. Ekspertai žino. Gal neverta apie tai girtis, bet žinoti būtina ir tai žino karo ekspertai ir specialistai“, - interviu valstybinei televizijai sakė V. Putinas.

Tokius pareiškimus Rusijos vadovybė skelbia nuolat, o kalbas apie branduolinius ginklus daugelis analitikų laiko mėginimu įbauginti ir šantažuoti Vakarus.

V. Putino pasisakymą apie branduolinius ginklus galima laikyti netiesioginiu atsakymu Prancūzijai, vienintelei Europos Sąjungos narei, turinčiai branduolinius ginklus, ir jos prezidentui Emmanueliui Macronui, pareiškusiam, kad neatmetama galimybė pasiųsti Europos šalių karius į Ukrainą.

Praėjusį mėnesį Kremlius įspėjo Vakarų šalis, kad, jei jos paaštrins konfliktą, kyla „reali“ branduolinės katastrofos rizika. Vakarai kaltina Rusiją beatodairiška branduoline retorika, kurią Maskva pasitelkia nuo tada, kai 2022 m. vasarį užpuolė Ukrainą.

Manoma, kad Maskva turi daugiau nei 5000 branduolinių galvučių – didžiausias pasaulyje atsargas.

Baltieji rūmai pranešė nematantys jokių požymių, kad Maskva būtų pasirengusi panaudoti branduolinius ginklus Ukrainoje.

Pažymima, kad pastarieji V. Putino komentarai paskelbti likus kelioms dienoms iki vadinamųjų rinkimų Rusijoje, kai iš anksto aišku, kad V. Putinas valdys dar vieną šešerių metų kadenciją.