JAV nacionalinės meteorologijos tarnyba Havajų salas perspėjo dėl itin smarkaus vėjo ir sauso oro, idealiai tinkančio miško gaisrams plisti. Katastrofai palankias sąlygas sudarė ir pietinę Ramiojo vandenyno salų grandinės pusę nusiaubęs uraganas Dora.

Meteorologijos profesorius iš San Chosė universiteto Craigas Clementsas sako, kad Maui saloje būta sausros, o tai viena iš esminių priežasčių miškų gaisrams kilti. Eksperto teigimu, statūs kalnai, žvelgiantys į itin liepsnų suniokotą Lahainos miestą, dar sustiprino vėją, įpūtusi liepsnas ir pasiuntusį jas į tankiai žmonių apgyvendintas teritorijas.

„Žinote, kai dega teritorija, o pučia smarkus vėjas, netrukus uždega kita. Ir tada dar kita, ir dar. Domino efektas. Ir viskas vyksta tiesiog žaibišku greičiu“, – sakė San Chosė universiteto meteorologijos profesorius Craigas Clementsas.

Vykdomoji Havajų laukinės gamtos valdymo organizacijos vadovė Elizabeth Pickett sako, kad prie miško gaisrų rizikos Havajuose prisidėjo ir itin degių invazinių žolių atsiradimas.

Oregono klimato kaitos tyrimų instituto vadovė Erica Fleishman sako, kad būdų, kaip apriboti riziką gyvenamiesiems namams ir kitiems pastatams tikrai yra, pavyzdžiui, modernizuoti ventiliacijos sistemas, kad jos neįtrauktų kibirkščių.

JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė miškų gaisrus Havajuose didelio masto nelaime ir atblokavo federalines pagalbos lėšas smarkiai paveiktai Maui salai.