Mokslininkai sakė, kad šis kaulas – apatinio žandikaulio viršutinė dalis (angl. Surangular) – priklausė vandenyne gyvenusių roplių tipui, vadinamam ichtiozaurais. Remdamiesi jo matmenimis ir palyginę jį su tokiu pačiu kaulu, priklausiusiu giminingiems ichtiozaurams, tyrinėtojai apskaičiavo, kad triaso periodo padaras, kurį jie pavadino Ichthyotitan severnensis, buvo 22 – 26 metrų ilgio. Tai reiškia, kad jis galėjo būti bene didžiausias žinomas jūrų roplys, galintis varžytis su kai kuriais didžiausiais šiandien gyvenančiais banginiais.

Mėlynasis banginis, laikomas didžiausiu planetos gyvūnu, gali užaugti iki 30 m ilgio. Kai sausumoje dominavo dinozaurai, to meto pasaulio vandenynuose viešpatavo jūrų ropliai.

Ichtiozaurai, kurie išsivystė iš sausumos protėvių ir gyveno apie 160 mln. metų, kol galiausiai maždaug prieš 90 mln. metų išnyko, pasižymėjo dydžių bei formų įvairove, maitinosi žuvimis, kalmarų giminaičiais bei kitais jūriniais ropliais ir atsivesdavo gyvus jauniklius. Ichtiotitanai žinomi tik iš dviejų žandikaulių – vieną jų Ruby Reynolds ir jos tėvas Justinas Reynoldsas rado 2020 metais Blue Anchor vietovėje Somersete, o kitas priklausė kitam ichtiotitanui ir buvo rastas 2016 metais Somerseto pakrantėje ties Lilstoku.

„Jokie kiti jūriniai ropliai (net priskyrus prie jų vėžlius bei krokodilus) nebuvo tokie dideli kaip šie gyvūnai. Būtų įspūdinga, jei įsivaizduotume, kad maždaug tuo metu, kai sausuma vaikščiojo dinozaurai, dabartinės Jungtinės Karalystės teritorijoje triaso laikotarpiu vandenynuose plaukiojo gigantiški mėlynojo banginio dydžio ichtiozaurai. Šie žandikaulių kaulai yra erzinantis įrodymas, jog galbūt vieną dieną – sukryžiuokime pirštus – pavyks rasti ir visą kaukolę ar net skeletą. Niekada negali žinoti“, – sakė žurnale „Plos One“ paskelbtos studijos pagrindinis autorius, paleontologas Deanas Lomaxas.

Ichtiotitanai priklausė milžiniškų ichtiozaurų šeimai, vadinamai šastazauridais (shastasauridae), ir gyveno 13 mln. metų vėliau nei visi kiti iki šiol žinomi ichtiozaurai, o tai leidžia manyti, kad šie monstrai gyveno iki pat visuotinio masinio išnykimo, kurio metu maždaug prieš 201 mln. metų, triaso periodo pabaigoje, žuvo daugybė gyvūnų rūšių.

Jokių kitų ichtiotitanų skeleto fosilijų nėra rasta, tačiau mokslininkai sugebėjo atkurti jų išvaizdą, remdamiesi kitais jų šeimos nariais, įskaitant šonizaurus iš Britų Kolumbijos Kanadoje. Rastas kaulas – tai ilgas, išlenktas kaulas apatinio žandikaulio viršuje, iškart už dantų, kurį turi beveik visi gyvi ar išnykę stuburiniai gyvūnai, išskyrus žinduolius. Prie šio kaulo prisitvirtinę raumenys užtikrina kandimo jėgą.