Minėdamas penkerių metų veiklos Baltijos šalyse sukaktį, „Baltijos-Amerikos laisvės fondas“ (BAFF) inicijuoja Kurt Volker, buvusio JAV ambasadoriaus prie NATO, pranešimą „Kodėl Amerikai rūpi Baltijos šalių saugumas”.

Pranešimą pirmadienį nuo 17 val. visose trijose Baltijos šalyse tiesiogiai transliuos naujienų portalas DELFI.

„Kalbant apie Jungtines Valstijas, mūsų interesai geriausiai atspindimi, kuomet gyvename pasaulyje, kuriame laisvė, demokratija, rinkos ekonomika, įstatymai ir žmonių teisės yra gerbiamos, klesti ir plinta po visą pasaulį. Iš kitos pusės, jeigu Baltijos šalims iškiltų grėsmė, jos vėl prarastų savo laisvę ir nesijaustų saugios, o tai reikštų, kad ir JAV nebebūtų saugios. Mūsų vertybės nebūtų apsaugotos ir ką bedarytume, susidurtume su problemomis. Tai yra susiję su vertybėmis, o mes esame suinteresuoti jas ginti“, – sako ambasadorius Kurtas Volkeris.

Baltijos-Amerikos laisvės fondas veikia Baltijos šalyse nuo 2010 m. rudens. Žinios iš Jungtinių Amerikos Valstijų pasiekė Baltijos šalis per daugiau nei 330 programos dalyvių ir 5 ekspertus, kurie buvo priimti į Baltijos-Amerikos dialogo programą, kuria siekiama siųsti Baltijos šalių ekspertus į Jungines Amerikos Valstijas pasidalinti savo patirtimi bei žiniomis.

Šių metų birželio 20 dieną šimtai BAFF programų dalyvių, fondo valdybos bei viešojo ir privataus sektoriaus lyderių iš Baltijos šalių susirinks Rygoje, kur dalyvaus paskaitoje bei švęs 5-ąjį BAFF jubiliejų. Tuo metu Nacionalinėje Latvijos bibliotekoje vyks paroda „Galimybė, kuri pakeitė jų gyvenimą”, kurioje bus galima susipažinti su įkvepiančiomis 22 BAFF alumnų istorijomis.

Baltijos-Amerikos laisvės fondo misija – per švietimo ir mainų programas sustiprinti ryšius tarp Junginių Amerikos Valstijų ir Lietuvos, Latvijos bei Estijos, sutelkiant dėmesį į ekonomikos augimo ir demokratijos puoselėjimo procesus. Per penkerius veiklos metus BAFF tapo prestižine stažuočių programa.

Tai patvirtina didelė konkurencija tarp norinčiųjų, nes tik vienas iš dešimties yra apdovanojamas BAFF stipendija. Paraiškos gali būti teikiamos du kartus per metus, o daugiau informacijos galima rasti svetainėje www.balticamericanfreedomfoundation.org.

Pagrindiniai kriterijai renkantis stipendijos gavėją yra jo motyvacija ir aiški ateities vizija, jos suderinamumas su BAFF misija, akademiniai bei profesiniai pasiekimai, geros anglų kalbos žinios. Visi Baltijos-Amerikos laisvės fondo programos dalyviai po stažuotės įsipareigoja bent dvejiems metams grįžti į Lietuvą tam, kad pasidalintų savo žiniomis, panaudotų jas Lietuvos socialinės, politinės ir verslo aplinkos tobulinimui. Dalyvavimas Baltijos-Amerikos laisvės fondo programoje yra nemokamas, o stipendijos gavėjai išrenkami konkurso būdu.