Ieva Žiūraitė, Vaikų ligoninės Vaikų intensyviosios terapijos gydytoja, atkreipia dėmesį, kad labai svarbu mokėti atlikti pradinį gaivinimą ir nesąmoningam bei nekvėpuojančiam vaikui, ir suaugusiajam. Laiku atliktas pradinis gaivinimas yra susijęs su geresne neurologine išeitimi.

Gaivinimo veiksmams atlikti vaiko amžius nustatomas pagal anatominius ir fiziologinius požymius: kūdikis – nuo 28 parų iki 1 metų, vaikas – nuo 1 iki 18 metų (vyresni nei 8 m. vaikai gaivinami kaip suaugę).

Radę vaiką be sąmonės, dar prieš pradedant gaivinti, įvertinkite situaciją. Būtina imtis visų įmanomų atsargumo priemonių. Nukentėjusįjį galima judinti tik tada, kai tai būtina jo saugumui užtikrinti. Perkeliant svarbu palaikyti galvą ir kūną taip, kad būtų išvengta stuburo sukimo – lenkimo judesių.

Patikrinkite nukentėjusiojo sąmoningumą, kvieskite greitąją medicinos pagalbą.

„Priėję papurtykite vaiką, pakvieskite jį garsiai vardu. Jeigu esate ne vienas, įvertinę, kad vaikas yra nesąmoningas, paprašykite šalia esančių žmonių, kad iškviestų greitąją pagalbą. Geriausia šią užduotį patikėti vienam konkrečiam žmogui. Neprašykite, kad kažkas padėtų, o kreipkitės tiesiogiai į vieną žmogų su prašymu padaryti tą ir tą“, – pataria I. Žiūraitė.

Nesąmoningam kūdikiui ar vaikui liežuvis dažnai sukelia kvėpavimo takų nepraeinamumą. Kvėpavimo takai nukentėjusiajam atveriami atlošiant galvą ir pakeliant smakrą. Palaikant atvirus kvėpavimo takus nustatoma, ar vaikas kvėpuoja. Kvėpavimo vertinimas neturi užtrukti ilgiau kaip 10 sekundžių.

„Atverkite kvėpavimo takus – ant kaktos uždėkite ranką ir šiek tiek atloškite galvą, ir pakelkite smakrą. Visi veiksmai turėtų vykti ant apatinio žandikaulio, tik nespauskite vaiko minkštųjų audinių. Pridėję savo ausį prie vaiko burnos klausykite, ar girdite kvėpavimą, ar jaučiate oro srovę į savo skruostą, o žvilgsnį nukreipkite į krūtinės ląstą. Stebėkite ar ji kilnojasi“, – sako Vaikų ligoninės Vaikų intensyviosios terapijos gydytoja.

Jeigu vaikas kvėpuoja, jis paguldomas ant šono. Įtariant stuburo traumą, to daryti negalima. Stebima vaiko būklė (sąmonė, kvėpavimas ir kraujotaka) ir laukiama atvykstant gretosios medicinos pagalbos.

Jeigu nesate tikras, ar vaikas kvėpuoja arba kvėpavimas yra trūkčiojantis, neįprastas, tokiu atveju vertinkite, kad to kvėpavimo nėra arba jis sutrikęs ir atlikte 2 efektyvius įpūtimus.

„Vyresniam vaikui visada užspauskite nosį ir savo burna pilnai apėmę vaiko burną, atlikite 2 efektyvius įpūtimus, tai yra tokius įpūtimus, kurių metu pakyla krūtinės ląsta.

Toliau vertinkite, ar yra gyvybės požymiai: ar vaikas jums įpūtųs sukosėja, ar jis juda, ar atsiranda kvėpavimas. Jeigu nei vieno iš šių požymių nėra, vertinkite, kad ir širdies veiklos nėra ir krūtinkaulio apatiniame trečdalyje atlikite 15 krūtinės ląstos paspaudimų“, – tęsia gydytoja.

Priklauso nuo to, kokio dydžio vaikas ir jūs pats, galite tuos paspaudimus atlikti arba vienu rankos delnu, uždėję jį ant krūtinklaulio, arba dviem. Šį veiksmą reikėtų daryti pilnai ištiesus rankas su visu savo kūno svoriu. Greitis turėtų būti maždaug 100 kartų per minutę.

„Ir padarius 15 krūtinės ląstos paspaudimų, reikia vėl pakartoti 2 įpūtimus ir vėl tęsti krūtinės ląstos paspaudimus. Jeigu, atlikdami įpūtimus, pastebite, kad krūtinės ląsta nepasikelia, bandykite koreguoti vaiko padėtį. Galbūt jūs per daug atlošėtė jo galvą. Pakoregavę padėtį vėl pakartokite įpūtimus“, – sako I. Žiūraitė.

Kūdikiui krūtinės ląstos paspaudimai atliekami dviem pirštais, dedant juos ant krūtinkaulio.
Spausti 2,5-3 cm gilumu 15 kartų (15 paspaudimų ir 2 įpūtimai).

Jeigu jūs esate tokioje viešoje vietoje, kur yra prieinamas defibliriatorius, turėtumėte paprašyti, kad kažkas iš aplinkinių jį atneštų. Tuomet jau vadovaukitės šio prietaiso rekomendacijomis.

„Uždėjus elektrodus širdies veikla yra vertinama automatiškai. Nebereikia gaišti laiko vertinant, ar vaikas juda, ar koso. Galite susikoncentruoti ties gaivinimu, tuo labiau, kad defibliriatorius pats žingsnis po žingsnio pasako, ką reikia daryti, skaičiuoja, kiek jūs ciklų atlikote. Patį gaivinimą tęsiate, kol atvažiuoja greitoji pagalba“, – pabaigia gydytoja.