Apie tai, kokios nemokamos odontologinės paslaugos teikiamos mūsų šalyje, kas gali ja pasinaudoti ir kur dėl jų kreiptis, o taip pat apie tai, ką reikia žinoti apie dantų implantaciją DELFI TV Gyvai konferencijoje kalbėjo Valstybinės ligonių kasų prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Grigarienė ir klinikos „Dantų harmonija“ implantuojantis gydytojas Marius Bučinskas.

„Žmogui netekus vieno ar poros dantų, pirmiausia, persiskirsto kramtymo krūvis. Netekus krūminių dantų, krūvis pereina į priešingą pusę. Dantys perkraunami du kartus daugiau, nes dantų harmonija išsikreipia ir tokiu atveju toje pusėje dantys laiko trumpiau. Jeigu dantų netenkama kairėje pusėje, kramtymo krūvis tenka priekiniams dantims, o šie, nei pagal savo anatomiją, nei pagal funkciją, nėra skirti maisto kramtymui, kuris ilgainiui tampa vis blogesnis, o galiausiai pasireiškia skrandžio ir žarnyno ligomis. Ir čia mes net nekalbame apie žmogaus psichologinę būklę ar estetiką, tuo labiau kvapą iš burnos“, – DELFI TV Gyvai implantuojantis gydytojas M. Bučinskas.

Pasak J. Grigarienės, Lietuvoje Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis kompensuojamas dantų protezavimo paslaugas gali gauti asmenys, kuriems sukako senatvės pensijos amžius, vaikai iki 18 metų ir asmenys, pripažinti nedarbingais arba iš dalies darbingais. Lėšos dantų protezavimui skiriamos kasmet ir skiriama tiek, kiek leidžia PSDF biudžeto galimybės. Kai neužtenka iš PSDF biudžeto skiriamos kompensacijos šioms paslaugoms, pacientui tenka primokėti. Anot vyriausiosios specialistės, kompensuojamas minimalus kramtymo funkcijos atstatymas, ne pačiomis brangiausiomis medžiagomis. Taip pat kompensuojama ne konkreti paslauga, o tam tikra suma ir kam ji bus panaudota sprendžiama pagal konkrečią situaciją.

„Ar žmogus kompensuojamos sumos dalį panaudos implantui, ar dantų protezui, viršutinei, apatinei plokštelei, o galbūt protezuoti reikės tik vieną dantį, labai individualiai priklauso nuo pačio paciento būklės ir ką jam pasiūlys gydytojas“, – sakė J. Grigarienė.

Kalbėdamas apie sumas, kuriomis PSDF lėšomis kompensuojamas nemokams dantų protezavimas, M. Bučinskas teigė, kad šios sumos pakanka tik išimamiems dantų protezams, kurie, anot mediko, pacientams nepatogūs. Tačiau, norintiems turėti ne išimamus protezus, o rinktis implantaciją, M. Bučinskas pataria įvertinti savo finansinę sitauciją. Ne paslaptis, dantų implantacija – tai brangiai kainuojantis gydymo metodas.

„Niekada nebūna taip, kad ateina pacientas ir nori tik implantų. Dauguma žmonių ateina norėdami turėti dantis, kurie atrodytų kaip savi. Taip pat žmonės nori maksimaliai atkurti kramtymo efektyvumą. Dantų atkūrimas gali būti išimamais dantų protezais ar dantų implantais. O čia jau žmogaus pasirinkimo reikalas. Kaip žinome, ligonių kasos kompensuoja dantų atsatymą plokštelėmis. Už tokią sumą galima atstatyti tik išimamus dantų protezus, o implantai šiek tiek brangesni“, – kalbėjo M. Bučinskas.