Laidoje DELFI DIENA svečiavosi RVUL Neurologijos su smegenų kraujotakos sutrikimais skyriaus vedėja, neurologė dr. Inga Slautaitė bei RVUL Insulto centro vadovas dr. Aleksandras Vilionskis ir papasakojo, ką svarbu žinoti apie šią grėsmingą ir mirtiną, tačiau kai kuriais atvejais sėkmingai suvaldomą diagnozę.

– Kas yra insultas, kokie jo simptomai?

– I. Slautaitė: Insultas yra ūmus galvos smegenų kraujotakos sutrikimas. Vadinasi, dėl kažkokios priežasties nutrūksta smegenų kraujotaka.

Insultas skirstomas į dvi dideles grupes: hemoraginiai insultai (kitaip tariant, kraujosrūvos, kai plyšta kraujagyslė, didelis kiekis kraujo suteka į smegenis ir šitaip yra sutrikdoma bendra smegenų kraujotaka. Jie maždaug vyksta apie 20 proc. insultų. Tačiau daug dažnesnis yra išeminis galvos smegenų insultas. Mes jį vadiname galvos smegenų infarktu, kadangi priežastis jo tokia pati kaip ir širdies infarkto – kraujagyslė užsikemša, dažniausiai dėl ateroklerotinių procesų, dėl trombų vietiškai susidariusiu kraujagyslėse arba dėl trombų, atkeliavusių iš kitų organų, dažniausiai iš širdies. Sutrikus smegenų kraujotakai, jis dažniausiai pasireiškia sutrikdytos smegenų dalies pažeidimo simptomais.

Insulto simptomai:

1) Staigus veido raumenų, vienos kojos ar rankos aptirpimas, nejautrumas. Kartais pacientą ištinka viso kūno paralyžius, jis negali pakelti rankos ar kojos. Neretai pasikeičia veido simetrija – viena pusė nukara, sunkiau kalbėti ir šypsotis;
2) Staigus kalbos ar gebėjimo suprasti kalbą praradimas. Pacientui kyla bendravimo problemų, nepavyksta sudaryti logiškų sakinių, jis atrodo sutrikęs ir nesupranta, kas jam sakoma;
3) Staigus regos praradimas arba sutrikusi rega, dažniausiai bėdos ištinka vieną akį;
4) Sutrikusios juslės – oda tampa nejautri. Gali sutrikti ir uoslė bei klausa;
5) Staigus pusiausvyros ir koordinacijos sutrikimas, pykinimas, vėmimas, karštis ar trumpalaikis sąmonės netekimas;
6) Ūmus ir intensyvus galvos skausmas, atsiradęs be jokios priežasties, pacientas gali prarasti sąmonę;
7) Smarkus galvos svaigimas;
8) Refleksų sutrikimai, sunkumas ryjant.