Šis čempionatas, rengiamas jau 23 metus, į Sonkajervio miestelį, turintį 4200 gyventojų, pritraukia tūkstančius lankytojų ir turi pasekėjų visame pasaulyje. Tokiose šalyse kaip Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija, Švedija ar Estija rengiamos oficialios kvalifikacinės varžybos.

Šeštadienį šių metų žmonų nešimo lenktynes laimėjo du vaikus auginanti lietuvių pora – Vytautas Kirkliauskas ir Neringa Kirkliauskienė, pirmą kartą Sonkajervio varžybose dalyvavę dar 2005 metais. Jie įveikė šešis kartus pasaulio čempionu tapusį suomį Taisto Miettineną. Lenktynių dalyviams teko bėgti, bristi per baseiną ir įveikti kliūčių ruožą.

Žmonų nešimą, kaip šiuolaikinį sportą, įkvėpė XIX amžiaus legenda apie plėšiką Ronkaineną, kuris išbandydavo naujus savo gaujos narius, liepdamas jiems panašia trasa nešti grūdų maišus ar gyvas kiaules. Teigiama, kad šias varžybas taip pat galėjo įkvėpti dar senesnė žmonų grobimo praktika, skatinanti daugelį šių laikų dalyvių varžytis šiame čempionate su svetimomis žmonomis.