Naršymas internete yra vienas iš būdų gauti dopamino, tačiau turbūt mažai žmonių pasakytų, kad tokia veikla suteikia daug laimės. Kaip yra iš tiesų?

„Yra moksliškai ištirta, kad vis dėl to – tai nemokamas dopaminas, už jokias pastangas neatlygintinas. Mes gauname jį į telefoną žiūrėdami, nieko nedarydami“, – pasakoja gydytojas psichoterapeutas. Kadangi didelių pastangų įdėti į naršymą telefone nereikia, dopaminas ir nesuteikia tiek daug laimės.

Tai, kad naujienų srautas ir naršymas telefone yra begalinis, sukelia jausmą, kad visada bus kažkas naujo. Tokiu būdu naršyti be sustojimo galima visą laiką. „Aš pažiūrėsiu į apačią – ten kažkas bus naujo. Ir ta naujovė būtent ir skatina išsiskirti dopaminą“, – teigia D. Jakučionis.

Kai po ilgo naršymo internete padedame telefoną į šalį, nutinka įdomus reiškinys: „pasižiūrėjom, padėjom telefoną į šalį, dabar dopamino nėra už ką duoti. Dabar reikės eiti gyventi“. Nustojus naršyti dingsta motyvacija, nes be telefono teks daryti tai, kas nebūtinai patiks, bus įdomu ir nauja. Dėl šios priežasties vėliau visa tai sukelia problemų, o ne malonumą, kaip lyg ir turėtų būti.