Problemos mokykloje atsirado dėl ukrainietiškos pavardės

„O aš esu praėjęs vaikystėje patyčias moykloje, fizines patyčias, kai tave muša, spardo ir juokiasi tau į veidą“,– atvirai pasakoja A. Lebedenko-Swan. Paklaustas, dėl kokių priežasčių tai vyko, vyras nurodė netikėtą priežastį: „Mano pavardė yra Lebedenko – ukrainietiška pavardė. Bet tais laikais, nesvarbu ar tu ukrainietis – buvai rusas“.

Žiaurų elgesį dėl pavardės vyras kentė jau nuo pat pirmos klasės. Pirmaisiais metais, vos atėjus mokytis, mokytojai jį išvarė iš mokyklos. Pasiaiškinti atvykus mama, pamačiusi, kad vaikas stovi laukia verkiantis, iškart nuėjo klasės link. Paklausus, kodėl jos sūnus lauke, mokytoja atsakė: „aš ruso nemokinsiu“. Nei viena klasė nesutiko priimti mokytis dėl žinomo atleto pavardės.

Buvo siūloma tik viena išeitis – mokytis rusų mokykloje. Kadangi A.Lebedenko-Swan mama nenorėjo vaiko leisti į tokią mokyklą, švietimo ministerija rado kitokį sprendimą: „Man paskyrė iš rusų mokyklos, lietuvių kalbos mokytoją, kuri buvo mano mokytoja ir ateidavo namo. Ir aš mokinausi 4 metus namie.“

Šie 4 metai, mokantis privačiai namuose, neinant į mokyklą ir nebūnant tarp kitų bendraamžių vyrui pridarė dar daugiau žalos. „Aš nemokėjau bendrauti su vaikais. Aš nemoku susidraugauti, aš nežinau kaip elgtis“ ,– pasakoja laidos pašnekovas. Atėjus į penktą klasę teko socializuotis, tačiau tai buvo labai sunki užduotis, 4 metus praleidus namuose.

„Klasiokas mano patraukė kėdę ir visiems buvo labai linksma, bet aš tuo metu atsidūriau ligoninėje, nes aš gavau žiaurų smegenų sutrenkimą“,– istorija dalijasi vyras. Tuo metu, kai A.Lebedenko-Swan bandė sėstis ant kėdės, klasiokas ją patraukė ir vyras trenkėsi į betoną.

„Šiaip aš kai pagalvoju, tai mano gyvenime aš turėčiau kažkam dėkoti ten viršuje, kad aš vis lieku gyvas“,– atvirauja laidos pašnekovas. Žinomas atletas pasakoja, kad būdamas 3 mėnesių amžiaus, buvo atsidūręs reanimacijoje, taip pat patyrė įvairias traumas, šokdamas į baseiną trenkėsi galva į dugną. Jo nuomone, jį kažkas vis apsaugo nuo skaudžių pasekmių.

Toliau tęsdamas apie patyčias, A.Lebedenko-Swan pasakoja, kad jis buvo pasirinktas kaip pagrindinė patyčių auka. „Jie keturiese, penkiese laiko rankas, kojas, o šeštas daužo“,– skaudžia istorija dalijasi žinomas vyras. Jo nuomone, būtina apie tai kalbėti, nes tai šiuo metu taip pat patiria daug vaikų, lygiai taip pat tą slepia ir nepasakoja savo tėvams.

Pasidalijo patarimais ką daryti, susidūrus su patyčiomis

Paklaustas apie tai, ką patartų daryti, susidūrus su patyčiomis, A.Lebedenko-Swan ilgai atsakymo negalvoja: „keisti mokyklą“. Jo nuomone, jeigu tėvai turi vilčių tai sutvarkyti, pasakyti besityčiojantiems vaikams, kad to daryti negalima, nieko pakeisti nepavyks, o vaikams bus dar daugiau noro daryti tą patį.

Apie patiriamas patyčias žinomas atletas tėvams nepasakojo iki 8 klasės, o pradėjęs joje mokytis, mamai pasakė: „Aš noriu nusižudyti“. Ir tik tada, mamai paklausus, kodėl kilo tokių baisių minčių, vyras viską papasakojo.

„Smagu, kad pradėjus dvylikai metų, keli iš tų klasiokų per išleistuves atsiprašė, bet yra tokių, kurie dar iki šiol nesuprato turbūt“,– sako laidos pašnekovas.