Politikas laidoje sakys, kad turi būti parengtas aiškus planas, kas bus daroma, jeigu įvyks nelaimė Astravo atominėje elektrinėje. Seimo narys įsitikinęs, kad didelė grėsmė Lietuvai kyla dėl to, nes Lietuva palaiko menkus santykius su Baltarusija, todėl įvykus nelaimei žinia apie tai mūsų šalį pasiektų ne iš kart.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovas Edgardas Geda laidoje kalbės, kad šiuo metu vyksta pasiruošimas visos valstybės mastu. E. Geda kalbės, kad netrukus bus pristatyta internetinė svetainė, kur gyventojai galės rasti visą informaciją apie tai.

Specialistas sako, kad Lietuvos institucijos renkdamos planus, remiasi Černobilio ir Fukušimos nelaimių atvejais. Be to, E. Geda sakys, kad nelaimė atominėje elektrinėje nėra tiesiog atominis sprogimas ir čia reikia kalbėti apie oro užterštumą, o ne sprogimą. Daug kas priklausytų nuo vėjos kripties ir kitų gamtinių situacijų.
E. Geda pasakos, kad įvykus nelaimei, labai realus pavojus atsirastų 30 kilometrų spinduliu nuo elektrinės gyvenantiems žmonės. Lietuvos teritorijoje tai apimtų dalį Vilniaus rajono ir Švenčionių rajono savivaldybes, ten iš viso gyvena apie 24 tūkstančiai žmonių, tačiau savivaldybės jau dabar turi parengusios evakuacijos planus.

Vilnietė Lina sako, kad Astravo elektrinė – tiksinti bomba ir didelė grėsmė. Moteris pasakos, kad ji yra girdėjusi ne vieno eksperto nuogastavimus, kad elektrinė statoma pažeidžiant techninius reikalavimus. Lina net yra girdėjusi, kad žmonės atsisako investuoti į nekilnojamąjį turtą Vilniuje dėl šios grėsmės.

Gydytojas Gediminas Rimdeika gydė po Černobilio katastrofos susirgusius žmones. Jam ypač liūdna, kad šalia statoma Astravo elektrinė. Gydytojas sakys, kad statant tokią elektrinę prie didelio miesto, tai buvo daroma sąmoningai.

G. Rimdeika pasakos, kad gyventojai turi žinoti, ką reikėtų daryti, jeigu įvyktų nelaimė – svarbu vadovautis nurodymais. Vyras pasakos, kad reikia suprasti realią radiacijos grėsmę. Anot jo, jeigu įvyktų nelaimė Astrave, dalis lietuvių gautų didelę dozę radiacijos – 135 dozes, o toks kiekis stipriai pakenktų daugelio žmonių skydliaukei, o nuo to prasideda vėžiniai ir kiti susirgimai.

Visą laidą „Yra, kaip yra“, žiūrėkite šiandien 17 val. 35 min. per LNK.